Impuls a les reivindicacions de les veïnes i els veïns del Congrés-Indians

23/03/2023 - 11:07

Coneix els projectes més destacats endegats aquests darrers anys al barri.

Al barri del Congrés i els Indians, l’interès per l’espai públic ha estat recollit pel Govern municipal amb una destacada inversió en reurbanitzacions de diverses places. D’aquesta manera, la plaça del Canòdrom deixarà de ser, per fi, un espai inhòspit.

Després de diverses sessions participatives fetes durant el mandat anterior, les obres han començat aquest 2023 i tots els usos reclamats pel veïnat tindran cabuda en la nova plaça. També les places del Rom Cremat i Doctor Modrego seran transformades aquest any per millorar les àrees de joc infantil.

Els pressupostos participatius engegats durant aquest mandat per l’Ajuntament, a través dels quals les veïnes i les entitats proposen accions concretes que són votades per la ciutadania, han permès finançar diversos projectes que han aconseguit molt suport veïnal: el programa «Protegim les escoles» arribarà a l’Escola Ramon Llull i els jardins de Massana tindran el primer parc inclusiu de la ciutat. Aquest darrer projecte, llargament treballat entre els equips tècnics i la promotora, situarà el barri com a capdavanter en la creació d’espais inclusius i guiarà les futures actuacions arreu de la ciutat.

Precisament, el programa «Protegim les escoles», que vetlla per fer més segurs i saludables els entorns de les escoles, ha actuat també sobre els entorns de l’Escola Ferran i Clua, l’Institut L’Alzina, l’Escola Bressol Municipal Manigua i l’Escola Arrels. Aquesta darrera està a l’espera de l’actuació definitiva que es durà a terme al carrer del Cardenal Tedeschini durant el mandat vinent.

L’antic edifici del Canòdrom, ara un equipament obert al barri, s’ha convertit en el nou Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, un espai pioner amb diverses línies de treball al voltant de la democràcia, els drets digitals, la cultura digital, els hackfeminismes, l’educació digital, les tecnologies lliures i el seu impacte ecològic, sense oblidar la memòria del recinte.

En matèria d’innovació, VilaVeïna ha arribat al barri amb la finalitat d’acompanyar els cuidadors i cuidadores. Aquest projecte innovador ofereix recursos a aquestes persones per fer la seva vida quotidiana més fàcil. Dins d’aquest projecte, destaquem el nou espai familiar i el servei de canguratge municipal —Concilia— per a famílies amb infants d’1 a 12 anys.

Pel que fa a l’habitatge, el Congrés i els Indians tindrà, per fi, els primers habitatges públics. L’Ajuntament ha exercit el dret de compra preferent i ha adquirit els primers vuit pisos i vuit places d’aparcament procedents de la normativa urbanística que obliga a destinar el 30 % de les noves promocions i grans rehabilitacions a habitatge protegit. També s’està treballant en un projecte innovador de regeneració urbana als habitatges de l’illa dels jardins de Massana per fer-los climàticament eficients i poder col·locar-hi balcons, si les comunitats ho consensuen.

En darrer lloc, però no per això menys important, s’han establert les bases per aturar la pèrdua de locals comercials que es van convertint en habitatge o que es mantenen tancats per manca de condicions. Hem impulsat un estudi detallat de la situació dels baixos dels edificis amb l’objectiu de desenvolupar, durant el mandat vinent, les modificacions urbanístiques necessàries per frenar aquesta situació i fer reviscolar el comerç
de proximitat.