Les obres del que serà el futur Museu de l’Habitatge Obrer de Barcelona, ubicat a les Cases Barates del Bon Pastor, ja han donat el tret de sortida després d’anys de treball comunitari. El llegat de totes les famílies obreres que hi van residir es plasmarà així de cara a les properes generacions en format d’espai visitable que contindrà tota la informació de com va ser la vida allà. El projecte ha estat desenvolupat pel Museu d’Història de Barcelona, amb la implicació del Districte de Sant Andreu i del Pla de Barris, i s’allargarà al llarg dels propers mesos. Prèviament, des de l’any 2016, el personal tècnic responsable del museu i el veïnat de les cases han documentat de manera exhaustiva i curosa tots els detalls que calia preservar.
Així s’ha vist en la visita duta a terme aquest dimecres a la zona on ja s’estan desenvolupant els treballs, a la qual s’hi ha sumat el personal tècnic de l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Sant Andreu, el veïnat i els professionals a càrrec de l’obra. En aquesta trobada s’ha pogut veure l’estat de les cases on ja s’hi està intervenint i també s’han vist els mobles que s’han recuperat i guardat en un magatzem per tal d’utilitzar-los després en l’espai museístic.
En total es rehabilitaran setze cases entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt, amb el màxim respecte per la conservació de la imatge exterior i interior del conjunt:
- Quatre es mantindran i rehabilitaran com a cases museu ambientades en diferents moments històrics.
- Quatre es destinaran a espais expositius de la història de l’habitatge a la ciutat.
- Vuit seran per al programa funcional de l’equipament de barri i la resta de l’espai museu (arxiu, espais de treball, sales de reunions, etc.).
El conjunt de les Cases Barates del Bon Pastor es va construir l’any 1929, promogut pel Patronato de la Habitación, i estava integrat per un total de 784 habitatges en planta baixa, agrupats en illes rectangulars. El projecte del museu busca recordar aquell moment de la història urbanística de la ciutat.