L'acció comunitària i l'impuls al porta a porta, claus per millorar la neteja de l'espai públic al districte

04/02/2021 - 11:08

El Districte de Sant Andreu ha iniciat un seguit d'actuacions i projectes per avançar en la gestió urbana dels residus alhora que es busca potenciar la neteja i la cura de l'espai urbà.

Amb l’objectiu d’apostar per la sostenibilitat i per la millora de la qualitat de vida del veïnat, el Districte de Sant Andreu, juntament amb els diferents col·lectius dels nostres barris i de l’àrea d’Ecologia Urbana, han reforçat el treball de la recollida de residus. Entre altres iniciatives, al territori s’ha impulsat el pla de treball de millora sobre la neteja viària i la recollida de residus. En aquest sentit, s’ha incrementat la neteja exterior de contenidors i la neteja de brossa sobre aquests, s’ha impulsat el pla de neteja de taques amb aigua a pressió a tot el paviment del barri i s’ha millorat la cura de parterres i l’arrossegament de terres.

Les mesures introduïdes es duen a terme amb vehicles i personal especialitzat durant determinats dies a la setmana perquè l’espai públic del barri sigui el més acollidor i higiènic possible. En aquest moment en què continuen les mesures sanitàries per la pandèmia, resulta prioritari per a l’administració local la desinfecció i la correcta neteja de tots aquells llocs comuns com poden ser els contenidors o les papereres. Per arrodonir la iniciativa, el grup de treball que se n’encarrega del procés continua realitzant sessions i trobades amb el veïnat per continuar aconseguint totes les dades que permetin la millora del servei.

Porta a porta

Des de les ciutats s’han d’assumir els reptes de l’emergència climàtica, perquè precisament les ciutats són responsables del 80% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i consumeixen el 75% dels recursos naturals del planeta. A Barcelona, la gestió i el tractament dels residus representa el 10% de les emissions de GEH que s’emeten.

Els nous mètodes en la gestió dels residus que els transformen en recursos són indispensables per afavorir les dinàmiques de l’economia circular. Davant el dèficit de matèria primera, un problema que afecta a gran part dels països desenvolupats, cal introduir, de forma urgent, aquest canvi de gestió.

A més, la recollida selectiva és més econòmica i per tant redueix la despesa. Actualment a Barcelona la recollida té un cost de 191 euros per llar i any globalment. Si la recollida selectiva se situés al 55% el preu baixaria a 170 euros per llar i any i al 90%, a 127 euros per any i llar.

Sessions als barris

El Districte de Sant Andreu, amb el suport de l’àrea d’Ecologia Urbana, ha posat en marxa diverses trobades comunitàries per millorar la neteja de l’espai públic i la recollida de residus de les diverses ubicacions dels barris que així ho necessitin. Durant aquestes sessions participatives es dona a conèixer l’actual protocol de neteja al territori i les mesures de millora que s’han introduït en els darrers mesos i es recullen els suggeriments i les necessitats del veïnat per establir noves propostes d’optimització del servei.

Des de la neteja de parcs fins al ruixat de contenidors i papereres, tots els àmbits d’actuació de l’equip de neteja són abordades per poder donar solucions a les incidències de manera pràctica i efectiva. Les diferents propostes que es posen sobre la taula per analitzar-les de forma conjunta busquen aprofundir i reforçar les possibles mancances que es detectin en punts determinats de tot l’espai públic. Amb l’ajut d’entitats i veïnat i recollides les incidències dels darrers consells de barri i òrgans de participació, els diferents departaments implicats establiran les propostes que ajudaran a millorar la qualitat de vida de tothom.

Les sessions s’han celebrat a La Sagrera, Sant Andreu de Palomar i la Trinitat Vella. Amb aquesta iniciativa s’aconsegueix una proposta de millora global al territori sumant els esforços que ja s’estaven duent a terme al a Trinitat Vella i el Bon Pastor en matèria de neteja, recollida, civisme i convivència.