El barri més poblat del districte de Sant Andreu ha vist com, durant aquest mandat, es culminaven projectes que estaven pendents des de fa anys.
En primer lloc, parlem de les antigues Casernes: des del 2015 fins al 2025 rebran una inversió de gairebé 50 milions d’euros. Aquests diners han estat destinats a la projecció de la construcció d’un total de 505 habitatges públics per a diversos perfils d’usuaris (una part ja ha estat construïda); la posada en marxa de nous equipaments, com l’Escola Bressol Casernes o el nou Espai Jove Jaume Oller, o l’habilitació de més espai verd i àrees de joc infantils, com els de la rambla de Marta Mata o les del parc d’Antoni Santiburcio. Hem impulsat el procés de desnonament per a la marxa definitiva dels Legionarios, que actualment està pendent d’un judici fruit de la pressió exercida pel Districte al Consorci de la Zona Franca.
D’altra banda, els equipaments del recinte de Fabra i Coats encaren la recta final de la transformació dels edificis del recinte amb el nou Centre d’Art Contemporani, la nova Escola Municipal de Música i els projectes de recuperació de la memòria obrera: el Centre d’Interpretació del Treball i la restauració de la Sala de Calderes, que constitueix un espai únic a Europa.
Pel que fa a la transformació urbana, s’ha obert el carril bici que connecta Sant Andreu amb l’Eixample i Sant Martí, per la zona sud del barri; s’ha inaugurat la nova estació de tren de Sant Andreu, on encara s’està duent a terme la reurbanització de l’entorn, i s’ha actuat sobre dos entorns escolars per fer-los més segurs i saludables, els de la Llar d’Infants El Mar i els de l’Escola Mestre Enric Gibert i Camins.
A més, l’obertura del nou Mercat de Sant Andreu i la pacificació del segon tram del carrer Gran de Sant Andreu demostren l’aposta del Govern municipal pel comerç de proximitat i per un nucli antic amb menys trànsit privat i, per tant, més saludable.
En aquesta línia, aquest mandat també ha servit per avançar en projectes que hauran de completar-se en els anys vinents, com la pacificació de l’avinguda Meridiana fins a Fabra i Puig, la cessió de l’estació de Sant Andreu al Districte, la posada en marxa de les cases del carrer del Pont com a nou equipament cultural, la reurbanització del recinte de la Fabra i Coats i el projecte de rehabilitació del Casal de Gent Gran Bascònia.
El barri de Sant Andreu ha estat també notícia per la implantació del sistema de recollida de residus Porta a Porta, un mètode que ha incorporat bona part de les demandes veïnals de millora i que ha aconseguit uns índexs excel·lents de separació de les fraccions, un element fonamental en la lluita contra el canvi climàtic i una tasca de la qual tots i totes ens hem de fer corresponsables.
Finalment i, en clau de memòria històrica, s’han feminitzat diversos carrers del barri. Hem fet visibles personatges importants com la ballarina Teresa Boronat i Fabra, l’activista i política Francesca Vergés i Escofet i la mestra Anna Domènech Campoy. Totes elles ja tenen el seu espai de record. També, l’historiador, advocat i polític Josep Benet i Morell té una plaça amb el seu nom a prop de la masia on va viure durant els seus anys de joventut.
Aquestes són algunes pinzellades de les actuacions al barri de Sant Andreu. En el futur caldrà continuar treballant acompanyats de les entitats del barri per continuar fent front a les necessitats de les veïnes i veïns.