Participació i consensos al plenari del maig

21/05/2021 - 16:18

El Consell Municipal del Districte de Sants-Montjuïc es va reunir dijous 20 de maig en sessió ordinària semipresencial i va tractar temes d'habitatge, equipaments, participació, cultura popular... amb consens entre tots els grups en la majoria dels punts, com per exemple la proposta de Medalles d'Honor de Barcelona per a la Fundació Mans a les Mans i per a Lluís Llanas Rigol, president durant els darrers 20 anys de l'Associació de Comerciants de Creu Coberta.

El ple va començar amb la presentació prèvia per part d’alumnes de l’Institut XXV Olimpíada del vídeo que han elaborat amb les seves inquietuds i propostes sobre igualtat i diversitat, en el marc de l’espai de participació de la Ciutadania Adolescent de Barcelona, que des d’aquest any substitueix l’Audiència Pública de noies i nois. Ho podeu veure a l’inici del vídeo adjunt.

A la part informativa de la sessió, el conseller Ancor Mesa va presentar un informe complet de les actuacions municipals dutes a terme en matèria d’habitatge a Sants-Montjuïc des de 2015 fins a 2020: construcció o adquisició de pisos per incorporar-los al parc públic, ajuts i mediació per evitar desnonaments, informació i assessorament… L’informe del regidor es va centrar en l’evolució de la pandèmia als barris de Sants-Montjuïc, les gestions que s’estan duent a terme amb les comissions de festes majors i les entitats de cultura popular per tirar-les endavant aquest any de forma segura i els processos participatius en marxa, tant el de #DecidimPressupostos com el de redisseny dels entorns de l’Estació de Sants, que ha permès incorporar-hi mirades molt diverses i es tanca la setmana vinent. El regidor també va informar de la suspensió de llicències per iniciar la regulació de les macrocuines, de la nova contracta de neteja, de la creació de Vila Veïna i de les millores a la xarxa elèctrica d’Endesa per garantir el subministrament elèctric, entre altres qüestions de l’actualitat municipal de les darreres setmanes.

Els plans urbanístics aprovats per unanimitat del ple permetran renovar l’equipament on té la seu el Centre Social de Sants, amb una inversió prevista de 1.725.000 €; i ampliar l’edifici de l’Institut Joan Coromines, a Hostafrancs, on s’hi ha de traslladar part de l’Institut Escola Arts. El ple va aprovar el canvi de nom del carrer d’Enric Bargés pel de Dolors Batlle i Sunyer, i la denominació d’un espai adjunt a aquest carrer com a plaça de la Volta Ciclista a Catalunya.

ERC va demanar la convocatòria del Consell Sectorial de Mobilitat per analitzar el funcionament de la xarxa de bus a Sants-Montjuïc i fer-hi propostes de millora. Junts, que el govern del Districte convoqui els grups municipals a les comissions de seguiment de totes les obres, i el calendari fins al final de mandat. Ciutadans, un informe sobre la situació econòmica dels clubs esportius després de la pandèmia, per tal d’activar recursos municipals per evitar el tancament d’instal·lacions i entitats. I BCN pel Canvi, una anàlisi exhaustiva del soroll i vibracions que genera el pas del metro per sota dels edificis d’Hostafrancs. ERC es va abstenir en aquesta proposició, però tota la resta es van aprovar per unanimitat.

Al torn de precs, ERC va demanar que es doni el nom de Maria del Carme Buatell i Costa a un espai públic de Sants-Montjuïc, en reconeixement a la trajectòria vital d’aquesta lluitadora antifeixista. JxCat va demanar un espai de magatzem per a la Unió d’Entitats de la Marina i que es faci visible des del carrer el dipòsit amb ceràmica policromada del segle XIX que hi ha sota Creu Coberta/Diputació, a Hostafrancs. BxC va demanar un informe sobre la implementació de mesures d’urbanisme tàctic i l’ús dels carrils bici al districte, així com les dades de sinistralitat.

Al torn de preguntes, Ciutadans va demanar pel projecte del BCN Sports Tech Hub al Palau d’Esports del carrer de Lleida i BCN pel Canvi, per les mesures de seguretat sanitària previstes a la Festa Major del Poble-sec. ERC va preguntar pels dispositius d’acollida i de joves sense referents familiars i finalment va demanar per la millora de la gestió de l’empadronament sense domicili fix, segons la seva proposició aprovada al desembre passat.