Nou mural del Congrés de Sants

05/02/2022 - 11:30

Al juny de 1918, l'Ateneu Racionalista del carrer del Vallespir va acollir el primer congrés de la Confederació Regional del Treball de Catalunya (CRTC), més conegut com el Congrés de Sants. L'any 2018, pel centenari, s'hi va instal·lar un faristol informatiu que ho recorda. Ara l'artista Miquel Wert ha pintat tres imatges que recorden aquell congrés i el passat obrer dels barris de Sants, sobre el mur del Punt Verd inaugurat l'any 2020 en aquest indret.

La Confederació Regional del Treball s’havia fundat el 1910 com a continuadora de la Confederació Regional de Societats de Resistència i en va heretar el diari Solidaridad Obrera. Era l’organització regional a Catalunya de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i al Congrés de Sants va establir una nova organització interna, basada en els sindicats d’indústria o sindicats únics. La força d’aquestes unions sectorials quedaria palesa l’any següent en la vaga de la Canadenca (5 de febrer de 1919), que va acabar amb el reconeixement legal de la jornada màxima de vuit hores a tot Espanya.

Al Congrés de Sants van assistir 153 delegats de 158 associacions obreres (sindicats, federacions locals, comarcals, regionals, centres d’estudis, etc.) que representaven prop de 75.000 afiliats de tot Catalunya. Les sessions es van obrir el 28 de juny de 1918 i es van tancar l’1 de juliol a la rambla de Santa Mònica, a la seu del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria. L’any 2018, pel centenari, es va instal·lar un faristol informatiu de la història d’aquell congrés davant del número 12 del carrer del Vallespir, on havia tingut la seu l’Ateneu Racionalista. Ara l’espai de memòria s’amplia amb un nou mural, obra de l’artista Miquel Wert, sobre la paret del darrere del Punt Verd del barri de Sants, inaugurat l’any 2020.

El mural reprodueix tres imatges. A la primera es veuen les Tres Xemeneies de la central elèctrica de la Canadenca, al Poble-sec, segons una fotografia de l’època que es conserva a l’arxiu de Fecsa-Endesa. La imatge central és del congrés fundacional de la CNT (1910). I a la de la dreta es veuen dones treballant a la secció d’empaquetatge de la fàbrica de Santiveri a la Marina, segons una fotografia del 1918 que es conserva a l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc.

El nou mural del Congrés de Sants s’ha inaugurat aquest dissabte, 5 de febrer, amb la participació de l’artista, Miquel Wert; de la poetessa Soledat Gascó, del Col·lectiu d’Artistes de Sants, que ha interpretat un text sobre la vaga de la Canadenca; i del president de la Fundació Salvador Seguí, Emili Cortavitarte, a més de la consellera de Sants, Marina Berruezo, de la presidenta del Districte de Sants-Montjuïc, Neus Munté, i del regidor, Marc Serra. L’acte s’ha tancat amb l’actuació de dues cantants del cor jove N’Klau Vocal, Marina Palou i Aina Beramendi, acompanyades per la pianista Paula Sánchez-Valverde.