Retrobada de l'alcaldessa amb el Poble-sec

20/02/2023 - 11:07

Dijous 16/02, la sala d'actes de l'Escola Mossèn Jacint Verdaguer es va omplir amb més de 150 veïns i veïnes que volien compartir les seves inquietuds amb Ada Colau, i així ho van fer en una quarantena d'intervencions directes i sense filtres, com és habitual en aquestes Trobades amb l'Alcaldessa. S'hi va parlar d'incivisme i també de millores a l'espai públic, d'habitatge i d'interculturalitat, d'escoles i de Montjuïc... Diverses entitats van reclamar locals per fer-hi més activitats i els Castellers del Poble-sec van fer-ho aixecant-hi un pilar!

Famílies d’escoles del Poble-sec i també de Sant Antoni van demanar noves millores als patis, als entorns escolars i també als mateixos edificis, que l’alcaldessa va defensar que haurien d’estar tots climatitzats. Alguns nens i nenes també van participar de la sessió i d’altres, els més petits, es van quedar a l’espai de jocs i cura habilitat en una sala annexa. Veïnes desnonades o amb problemes per mantenir el seu pis van pregar a l’alcaldessa que es mantingui la creació d’habitatge social al Poble-sec, que en fa molta falta. L’alcaldessa va explicar que hi haurà uns 500 pisos assequibles a la zona reurbanitzada de l’actual espai firal.

Diverses intervencions es van queixar d’incivisme al barri, tant dels que orinen al carrer com dels que passen a tota velocitat per la vorera en patinet o bicicleta. Van demanar que es tirin ja endavant les millores previstes als jardins de les Tres Xemeneies, i que es tanquin a les nits. D’altres van parlar d’inseguretat perquè havien tingut algun ensurt recentment. L’alcaldessa els va assegurar que la Guàrdia Urbana actua fins allà on pot i que no ha deixat de reclamar (per exemple, aquell mateix dia, a la Junta Local de Seguretat) les dotacions de Mossos d’Esquadra que li corresponen a la ciutat. Algunes persones van alertar de la turistificació del barri, una veïna va explicar els problemes que li genera el pis turístic que té a sobre de casa i d’altres es van queixar de les molèsties d’algun local ocupat.

El veïnat del Poble-sec també mira cap a Montjuïc: hi van demanar més horts urbans, jocs infantils a la plaça de Margarida Xirgu, usos del nou Institut de l’Esport per al barri, la rehabilitació de l’edifici de la Casa de la Premsa… Les associacions van aprofitar l’avinentesa per demanar més espais per fer més activitats al barri: els Joves Units del Poble-sec, CooperaSec i la plataforma de 10 entitats que reivindica el local de Paral·lel 149 (propietat de la Tresoreria de la Seguretat Social, ara tancat). Els Castellers del Poble-sec van reclamar un local carregant i descarregant un pilar de tres (l’alçària que la sala permetia). Tant l’alcaldessa com el regidor, Marc Serra, i els consellers del govern de Sants-Montjuïc van prendre nota de totes les demandes i hi van donar resposta.

Les Trobades amb l’Alcaldessa són un punt de contacte regular amb el veïnat sense un ordre del dia preestablert. Se n’han fet una cinquantena a tot Barcelona des del 2015. Als barris de Sants-Montjuïc, aquesta era la sisena: la primera va ser a la Marina de Port, la segona a la Bordeta, la tercera al Poble-sec, la quarta a Sants i Sants-Badal i l’última fins ara, de nou a la Marina.

Més informació