El projecte municipal ‘Horts al terrat’, finalista als premis Nova Bauhaus de la UE

13/03/2024 - 18:41

‘Horts al terrat’ és un dels deu projectes finalistes de la tercera edició dels premis de la Nova Bauhaus que organitza la Unió Europea (UE). El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). Ara la votació és oberta a tota la ciutadania.

Un jurat professional ha escollit deu projectes d’un total de 530 candidatures, mentre que els guanyadors seran escollits entre els finalistes per votació popular oberta a la ciutadania. Pots votar pel projecte ‘Horts al terrat’ a la pàgina web de la Unió Europea (UE) a la categoria Strand A escollint Rooftop garden fins al dia 20 de març. El projecte guanyador s’anunciarà a la cerimònia d’entrega de premis de la segona edició del New European Bauhaus Festival, del 9 al 14 d’abril a Brussel·les. El guanyador rebrà un premi de 30.000 euros i el subcampió se n’endurà 20.000. Els premis posen en valor la creativitat de les iniciatives que connecten la natura i l’economia circular i prioritzen les persones.

‘Horts al terrat’

Aquest projecte de l’Ajuntament de Barcelona es va posar en marxa el 2016 a la seu de l’Àrea de Drets Socials (carrer de València, 344), promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat per promoure l’autonomia, la inclusió i l’aprenentatge d’aquestes persones a través de la formació en horticultura i els processos associats. L’any 2019 ja eren cinc els edificis municipals on hi havia un hort al terrat conreat per persones amb discapacitat, entre ells el de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. El projecte va ser reconegut llavors com a bona pràctica pels European Public Sector Awards (EPSA) en la categoria d’administracions locals i supralocals. Al 2020 se’n va reforçar la dimensió educativa i, al mateix barri d’Hostafrancs, es va instal·lar l’hort vertical a l’Escola Francesc Macià. Al 2022 es va inaugurar un nou hort vertical amb capacitat per a 720 plantes al terrat de l’Institut Sants. Actualment el projecte compta amb 10 horts, impulsats amb 23 entitats participants, i més de 200 persones amb discapacitat usuàries.

El premi vindria a reconèixer la tasca sostenible i d’inclusió que realitza la iniciativa de l’IMPD, que apropa l’horticultura i els seus beneficis a les persones amb discapacitat. El projecte ‘Horts al terrat’ reutilitza espais públics per produir verdures i hortalisses de manera sostenible i dona els excedents del cultiu a menjadors socials i bancs d’aliments. A més, aporta beneficis emocionals i socials a les persones participants. Ara mateix es troba en procés de prova de sistemes de recuperació d’aigua per fer front a la situació de sequera.

Nova Bauhaus Europea

La Nova Bauhaus Europea és un espai promogut per la Comissió Europea i reuneix a ciutadania, experts, empreses i institucions amb l’objectiu d’impulsar la innovació per imaginar i construir un futur més sostenible i inclusiu. Una de les seves iniciatives són els premis Nova Bauhaus, que se celebren des del 2021 i posen en valor la creativitat de les iniciatives interdisciplinàries que connecten el Green Deal Europeu amb la vida quotidiana de les persones. Consulta tota la informació sobre els premis a la pàgina web de la Unió Europea.

Més informació