L’exposició de l’IMHAB sobre l’habitatge industrialitzat fa estada a l’Escola Industrial

06/05/2024 - 16:26

La construcció industrialitzada és un sistema innovador que permet aixecar nous edificis d’habitatges en menys temps a partir d’un procés molt més sostenible. Això comporta estalviar en els costos, optimitzar els processos constructius i generar menys residus. En aquest tipus d’edificació, les peces necessàries es fabriquen en un taller per després transportar-les i muntar-les a la ubicació definitiva.

Un dels altres aspectes més característics és el sistema de gestió de projecte i obra, és a dir, els arquitectes que redacten el projecte i la constructora treballen des de l’inici amb una proposta conjunta. Aquesta manera de treballar optimitza la feina, permet incorporar diverses empreses i utilitzar sistemes constructius innovadors.

Perquè la ciutadania conegui en profunditat com funciona aquesta forma de construcció més flexible i eficient, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) organitza una exposició que ara es pot veure al vestíbul de l’Escola del Treball, dins del recinte de l’Escola Industrial (carrer del Comte d’Urgell, 187, edifici 11). L’horari és de 8 a 14 h i de 16 a 22 h, i es pot visitar fins a finals de juny.

La mostra, acollida pel Departament d’Edificació i Obra Civil de l’Escola del Treball, explica amb més detall per què Barcelona impulsa l’habitatge industrialitzat, quins reptes suposa, fa un repàs dels projectes realitzats i presenta els que vindran.

L’habitatge industrialitzat a Barcelona

Per poder accelerar el ritme de construcció d’habitatge públic a la ciutat, des de l’Ajuntament s’ha optat pel sistema d’habitatge industrialitzat en diverses promocions que ja són una realitat, com per exemple, els pisos APROP.

Els Allotjaments de Proximitat Provisionals, coneguts com APROP, són habitatges destinats a persones en situació d’emergència habitacional construïts amb contenidors de transport marítim. La seva construcció és ràpida, sostenible i de qualitat, i els mòduls es poden desmuntar fàcilment per traslladar-los a un altre espai de la ciutat quan sigui necessari.

A la ciutat hi ha dos edificis APROP ja en funcionament: un a Ciutat Vella i l’altre a Glòries (en total, 54 allotjaments).

A més, en els pròxims mesos, es construiran 328 habitatges públics permanents seguint el mètode de l’habitatge industrialitzat (5 edificis al districte de Sant Martí i 2, al de Sant Andreu).