Adolescents fan propostes de salut mental i sensellarisme

10/11/2021 - 19:22

Els tres grups de 4t d'ESO de l'Institut XXV Olimpíada van representar Sants-Montjuïc el curs 2020-2021 al Procés Participatiu de la Ciutadania Adolescent de Barcelona. Van fer càpsules formatives i tallers per prioritzar les propostes a plantejar per a la millora de la qualitat de vida i la reducció de les desigualtats al districte i a la ciutat. Després d'exposar-ho al plenari del maig passat, finalment han presentat al govern de Sants-Montjuïc dues accions concretes a dur a terme per donar allotjament a persones que no en tenen i ajuda psicològica a tot l'alumnat dels instituts.

Laia Soler i Noa Garcia, que aquest curs ja fan 1r de batxillerat artístic, van acudir dimarts a la seu del Districte acompanyades del seu professor de filosofia, Víctor Geira, per presentar les dues propostes al regidor i conselleres de Sants-Montjuïc. El Districte les ha acceptat i els ha donat les explicacions oportunes sobre com arribaran a fer-se realitat.

Per a les persones sense llar, l’Assemblea de la Ciutadania Adolescent de Sants-Montjuïc proposa proporcionar-los “un habitatge temporal en barracons construïts a partir de contenidors antics de vaixell, o bé aprofitant els solars o les fàbriques desocupades”. Al Districte de Sants-Montjuïc tenim sis persones que treballen en horari de matí, tarda o nit per contactar amb les persones que viuen al carrer i oferir-los l’ajuda que necessitin en funció de les problemàtiques que estiguin patint. Si és viable allotjar-los en pisos de forma autònoma, un dels recursos que els pot oferir la Taula d’Emergència d’Habitatge són efectivament habitatges APROP com els que es construiran l’any vinent a l’avinguda del Carrilet, a la Bordeta.

La proposta per tenir cura de la salut mental dels mateixos/es adolescents és “crear un espai on es puguin treballar temes que ens preocupen” i on se’ls acompanyi per solucionar els problemes que amenacen llur benestar físic i mental. El Districte de Sants-Montjuïc també ha acceptat aquesta proposta i hi respondrà reforçant la informació que arriba a adolescents i joves sobre els diversos serveis psicològics que els ofereix.

D’una banda, l’Aquí T’Escoltem fa atenció individual i també algunes activitats grupals a l’Espai d’Adolescents La Clau (Hostafrancs) i a l’Espai Jove La Bàscula (la Marina). S’hi contacta per WhatsApp a través del número 601 632 316. De l’altra, el servei Konsulta’m ofereix suport a adolescents i joves per detectar i atendre de forma preventiva el patiment psicològic i els problemes de salut mental. Els dimecres de 15 a 19 h el trobeu a l’Espai Química Joves (la Marina) i al Centre Cívic El Sortidor (el Poble-sec). A més, adolescents i joves poden trobar tota mena de recursos especialitzats a través dels Punts InfoJove: sense arribar a desplaçar-se a la Casa del Mig o al Paral·lel, els Punts JIP (“Jove, Informa’t i Participa”) venen una dia de la setmana a l’hora del pati al seu institut per apropar-los tota la informació del seu interès i fomentar-hi la participació i l’associacionisme.