Emergència climàtica – Espumes d’esperança en un planeta esgotat
Dijous, 7 de novembre, a les 19 h
Des de fa temps, “emergència” s’ha convertit en una paraula vinculada a la “crisi climàtica”. La rapidesa i la gravetat amb què el planeta es deteriora han provocat una resposta creixent per part de comunitats que revisen les formes tradicionals de vida. S’exploraran iniciatives que estan traçant alternatives al sistema dominant, amb propostes en diversos àmbits que es fonamenten en la sobirania i que esdevenen llavors d’esperança.
Amb la participació de Jaume A. Terradas Serra, Doctor en Ciències i catedràtic d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Berta Vidal Monés, responsable de l’àrea de recerca i coneixement de la Fundació Espigoladors. Modera: Irene Lapuente, periodista.
Inscripcions en línia
Emergència de gènere – Davant els feixismes, com resistim?
Dijous 19 de desembre, a les 19 h
Els discursos masclistes, LGTB-fòbics, racistes i xenòfobs han trobat en les xarxes socials una plataforma que evita el control dels mitjans de comunicació tradicionals. No obstant això, aquests canals també han facilitat la visibilització i la defensa de col·lectius històricament marginats. L’objectiu és analitzar la difusió dels discursos d’odi i, sobretot, compartir eines efectives per fer front als atacs discriminatoris.
Amb la participació de Miquel Missé Sánchez, sociòleg, expert en gènere i Sonia Herrera Sánchez, investigadora, docent, activista i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació
Metgessa psiquiàtra i psicoanalista. Modera: Sandra Vicente, periodista.
Inscripcions en línia
Emergència educativa – Eduquem per consumir o per pensar?
Dijous 30 de gener, a les 19 h
En aquesta sessió, s’examinarà els grans desafiaments que afronta l’educació en una societat capitalista amb una forta presència de la tecnologia. Estem caient en la trampa de ser massa “innovadors” i oblidant metodologies educatives que han demostrat la seva eficàcia? Preguntem prou a les nenes i nens? I a les famílies? Assegurem que el professorat treballi en condicions adequades per preparar les futures generacions? Estem educant per formar persones crítiques o simplement consumidors?
Amb la participació d’Aina Tarabini-Castellani Clemente, Doctora en sociologia.
Modera: Irene Lapuente Aguilar, periodista.
Inscripcions en línia
Emergència demogràfica – Totes les persones són benvingudes?
Dijous 20 de febrer, a les 19 h
Actualment, el 3,6% de la població mundial és migrant. El seu viatge és ple d’incerteses i perills a causa de les lleis que intenten limitar el pas de les fronteres. Cada any, el nombre de morts a la Mediterrània augmenta, segons les organitzacions internacionals, cosa que posa de manifest la gravetat de la crisi migratòria i la falta de solucions efectives per part de la comunitat internacional. Aquest debat reflexionarà sobre les polítiques de seguretat dels estats i les creixents tendències proteccionistes, així com sobre les iniciatives resilients que emergeixen dels col·lectius de migrants.
Amb la participació de Blanca Garcés Mascareñas, investigadora sènior de l’àrea de migracions i coordinadora de recerca del CIDOB i Viviane Ogou Corbi, activista pels drets de les persones migrants. Modera: Marta Ballesta, periodista.
Les inscripcions s’obriran properament a la web del centre.