Ple de barris de Sants-Montjuïc

12/03/2021 - 18:00

El plenari de Sants-Montjuïc del mes de març s'ha tornat a celebrar sense públic al Saló de Plens i amb part dels consellers i conselleres intervenint-hi per videoconferència. A l'ordre del dia, el nou Pla de Barris del Poble-sec i diverses inversions que Sants-Montjuïc impulsa a tots els barris amb el nou pressupost municipal aprovat.

Com a mesura de govern s’ha presentat l’informe de les 26 accions a dur a terme pel Pla de Barris al Poble-sec fins a 2024, amb una inversió total de més d’11,4 milions d’euros per fer front a les desigualtats i mancances pendents. El pla s’ha dissenyat tenint en compte les més de 300 propostes del veïnat durant el procés participatiu del desembre passat, el 80% de les quals han estat acceptades. Les accions s’estructuren en sis eixos: educació i salut pública; drets socials, equitat de gènere i acció comunitària; habitatge; ocupació, impuls econòmic i economia social; espai públic i accessibilitat; sostenibilitat ambiental i emergència climàtica.

En la part decisòria, el ple ha aprovat el Pla Especial Urbanístic per construir 40 habitatges dotacionals APROP a l’avinguda del Carrilet, 22-24, a la Bordeta, amb el suport de tots els grups. També ha donat el vistiplau a la regulació urbanística de la ubicació d’establiments de jocs d’atzar a la ciutat (mínim de 800 metres a centres educatius i 450 metres a altres llocs protegits), amb el vot en contra de BCN pel Canvi i l’abstenció de la resta de grups de l’oposició. L’actualització del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que no permet a Barcelona la tipologia de llar compartida regulada per la Generalitat, ha tirat endavant amb l’abstenció d’ERC i el vot en contra de la resta de l’oposició.

En el seu informe, el regidor ha repassat les properes accions o inversions previstes a cadascun dels barris del districte: la construcció del Centre d’Atenció Integral de la Marina, la reurbanització de part dels carrers del Rector Triadó i de la Torre d’en Damians per avançar cap a la Superilla d’Hostafrancs, el procés participatiu per redefinir els entorns de l’Estació de Sants, la posada en marxa dels nous equipaments del carrer de Roger (Sants-Badal), l’inici de les obres del Parc de Can Batlló (la Bordeta), el pla de mobilitat a la Font de la Guatlla i l’esmentat Pla de Barris al Poble-sec. A més, l’acord pressupostari d’aquest any permetrà destinar 3,2 milions d’euros a baixar el carril bici de la Gran Via a la calçada, fer el projecte de reurbanització de l’avinguda de Madrid i comprar locals en planta baixa per diversificar l’activitat econòmica d’alguns eixos. I també es duran a terme els projectes que triï la ciutadania a través dels pressupostos participatius (132 han passat a la fase de votació).

També ha informat de les accions en marxa per pacificar els entorns de 21 centres educatius aquest any a Sants-Montjuïc, en el marc del programa Protegim les escoles. El ple ha aprovat la proposició d’ERC per actualitzar i millorar els “camins escolars”, ara inclosos en aquest programa.

Per fer-nos una idea de la crisi social i econòmica que ens deixa la pandèmia de covid-19, el regidor recorda que els Serveis Socials de Barcelona van fer 88.000 atencions l’any passat, de les quals 32.600 a Sants-Montjuïc. Una de cada tres persones ateses hi acudia per primer cop. El ple també va aprovar la proposició de Junts per Catalunya (JxCat) per crear una Sectorial de Drets Socials amb la participació dels grups polítics, tècnics, entitats i xarxes ciutadanes dels barris.

En el capítol de seguretat, s’informa que els delictes es van reduir l’any passat un 43,4% però les detencions, només un 18%. Ha crescut, doncs, l’efectivitat policial i també hem guanyat que el torn de nit de la Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana ha deixat de ser compartit amb Sarrià-Sant Gervasi. Ciutadans ha proposat un pla de seguretat per evitar nous robatoris als comerços de Creu Coberta. I BCN pel Canvi, una campanya de civisme adreçada a responsables de gossos per millorar la convivència i la neteja dels carrers.

En el torn de precs, ERC ha demanat per la ubicació provisional de l’Institut de l’Esport a les antigues instal·lacions de l’Institut Rubió i Tudurí, gestionades pel Consorci d’Educació, i també un grup de treball amb les entitats comercials, culturals i socials per dissenyar conjuntament el projecte de Baixos de Protecció Oficial. JxCat demanava que el Club Petanca Sants pogués fer desar material i fer servir el lavabo de la guingueta del Parc de l’Espanya Industrial, però el govern ha informat que podran accedir al de la Casa del Mig. També ha proposat JxCat canviar els arbres de la rambla de Badal, a Sants, per uns altres més grans que facin ombra, o posar-hi marquesines que protegeixin del sol. I BCN pel Canvi, que s’informi al veïnat dels espais habilitats a cada barri per realitzar pràctiques esportives a l’aire lliure.

En el torn de preguntes, Ciutadans s’ha interessat pel Pla de Millora Urbana d’Ordenació de l’Estació del Funicular de Montjuïc i la seva preservació. També per la celebració de la Matinal Ciclista del CC Catalunya-Barcelona el proper dia 21, que el conseller d’esports ha informat que es trasllada del carrer de Sants a l’avinguda de la Reina Maria Cristina. Finalment, BCN pel Canvi ha preguntat com s’aborda la problemàtica de l’ocupació il·legal i JxCat ha demanat per l’execució del seu prec del desembre de 2019 sobre l’estat dels jardins de les Tres Xemeneies.