La Marina repensa el passeig de la Zona Franca

17/01/2023 - 10:01

En marxa el procés participatiu sobre la transformació del passeig de la Zona Franca, que vol elaborar una diagnosi compartida i incorporar-hi totes les visions del veïnat.

El passeig de la Zona Franca és un eix principalment viari. Hi ha la voluntat de transformar-lo en un eix més cívic, amable, amb més qualitat urbana, més espai per a vianants i una mobilitat més sostenible. Durant els propers quatre mesos es durà a terme aquest procés participatiu, amb dos objectius:

  • Elaborar una diagnosi compartida amb els barris de la Marina que reculli les problemàtiques, els punts forts i les oportunitats que ofereix el passeig de la Zona Franca.
  • Promoure un debat ciutadà que permeti incorporar la visió del veïnat en relació a possibles propostes tècniques de reforma del passeig.

Per a la diagnosi, dijous 15 de desembre es duen a terme un parell de marxes exploratòries. El punt de trobada és la plaça del Moviment Obrer, a la cruïlla del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc. A la passejada del matí (11 h), enfilem el passeig de la Zona Franca fins a la plaça d’Ildefons Cerdà; a la de la tarda (17.30 h), baixem cap a la Zona Franca, concretament fins a la zona urbanitzada del carrer A. El 14 de gener es fa una altra passejada, des del Mercat de la Marina fins a l’Escola Bàrkeno.

La propera marxa exploratòria, amb perspectiva de gènere, està orientada només a dones. De fet, s’organitza en col·laboració amb la Taula de Dones de la Marina. Tindrà lloc dimarts, 7 de febrer, a les 18 h. El punt de trobada és la plaça del Moviment Obrer i baixarà pel passeig fins al carrer dels Motors. Per participar-hi, cal inscriure’s prèviament emplenant aquest formulari.

Per recollir els plantejaments i propostes de millora per part de tothom que viu, treballa i/o es mou pels barris de la Marina, es convoquen diverses trobades:

  • Sessió per centrar l’àmbit d’actuació, explicar tots els antecedents i informar d’aquest procés, que ja es va presentar també al Consell de Barri de la Marina. Aquesta primera sessió, oberta al veïnat de tots els barris de la Marina, té lloc dimecres, 23 de novembre, a les 18 h a la segona planta del Centre Cívic Casa del Rellotge (als jardins de Can Farrero).
  • Debat sobre mobilitat: com organitzar el trànsit de vehicles privats, transport públic, bicicletes i vianants per optimitzar l’espai i minimitzar els conflictes. Calen més passos de vianants per formar eixos transversals que connectin amb Montjuïc? > dijous 12 de gener a les 18 h a la Sala Pepita Casanellas.
  • Sessió per posar en comú les propostes sorgides de les tres passejades, parlant dels espais verds, els xamfrans, el mobiliari urbà i tot el que tingui a veure amb millores a l’espai públic > dimecres 18 de gener a les 18 h a la Sala Pepita Casanellas.
  • Debat sobre carril bici i verd: no es podran treure més carrils de circulació, però potser sí moure el carril bici… on el fiquem i com fem que convisqui millor amb la resta d’usos del passeig? Hi podem mantenir i fins i tot ampliar els espais verds? > dijous 26 de gener a les 18 h a la Sala Pepita Casanellas.
  • Presentació i debat sobre els diferents models de carrer que podria tenir el passeig de la Zona Franca en un futur > dilluns 20 de febrer a les 18 h a la Sala Pepita Casanellas.
  • En paral·lel, s’organitzen sessions específiques per incorporar al procés la visió de col·lectius determinats com ara joves, la comunitat educativa o el sector comercial, que es convoquen directament i per separat perquè, per les seves característiques, s’entén que requereixen d’una sessió específica.
  • Finalment, dilluns 13 de març a les 18 h a la Sala Pepita Casanellas hi haurà una sessió per presentar els resultats del procés de diagnosi i les propostes de millora, que també quedaran publicades al web de participació Decidim.Barcelona.

A través d’aquest web, i amb l’ajuda també d’informadors al carrer, s’han dut a terme dues enquestes en línia: una per recollir les opinions de tothom al barri sobre el passeig de la Zona Franca, quina és la seva situació actual i com es pot millorar; l’altra, específicament adreçada a dones treballadores.