Mosquit Tigre, s’amplien fins a 81 les zones de risc de vigilància i control a tota la ciutat

12/07/2021 - 10:58

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) identifica cada any els espais públics on hi pot haver mosquits que representin un problema. El districte de Sarrià – Sant Gervasi en té localitzats 10 punts de risc.

El districte de Sarrià – Sant Gervasi és una de les zones amb més activitat d’aquesta espècie invasora, a causa d’aquells indrets, com els parcs urbans, on es poden trobar diferents elements de risc per l’acumulació d’aigua d’una manera estable i sense moviment. Al districte es localitzen 10 punts de risc en un àrea de 176.980 m2.

Les zones de risc del mapa dels espais públics de la ciutat on els mosquits poden suposar un problema augmenten de 66 a 81. L’increment l’ha registrat l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que cada any identifica les àrees de més concentració d’aquests insectes. L’objectiu principal és identificar els punts de cria, sobretot del mosquit tigre, per la possible transmissió de malalties importades.

Què fer si es detecta?

Si se ’n detecta algun cas a la via pública, es pot notificar a través dels canals de comunicació ciutadana.

A més de reportar als canals de comunicació ciutadana, també es recomana registrar les incidències a l’aplicació mòbil Mosquito Alert.

La implicació de la ciutadania per a les tasques de prevenció també és clau, ja que la majoria dels focus de cria de mosquits es troben a les propietats privades. La reproducció d’aquest mosquit tigre (Aedes albopictus) en l’espai públic troba el seu espai ideal als parcs urbans amb embornals sorrencs i sifònics per al desguàs de l’aigua, així com fonts ornamentals.

A més, la majoria de focus de cria del mosquit tigre, que pon els ous en petits basals d’aigua acumulada, els trobem principalment a les propietats privades, com jardins, terrasses o patis. Per aquest motiu, la implicació ciutadana pot tenir un paper molt important; una femella pot pondre fins a 200 ous en petits recipients en una setmana, per tant, es necessari vigilar-los, retirar-los, buidar-los o posar-los cap per avall. Fer revisió cada cinc o set dies de les zones exteriors per no acumular aigua és la mesura més senzilla i eficaç que es pot aplicar a casa per evitar que el mosquit tigre es reprodueixi.

El mosquit tigre és fàcil de reconèixer per la seva particular fisonomia: és petit i negre, amb franges blanques al cos i una sola ratlla blanca que li recorre el cap i el tòrax. És un picador agressiu que vola baix i pica de dia i, tot i que pot ser transmissor de malalties causades per arbovirus, l’Organització Mundial de la Salut diu que no hi ha cap evidència científica que els mosquits tigre puguin transmetre cap virus de la família Coronavidae, com el coronavirus o SARS-CoV-2, que és un virus respiratori.

Més informació