Comerç Verd ha estat una de les principals iniciatives de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Té l’objectiu de fer valdre els productes ecològics, de proximitat i directes de petits productors, de pagès i de llotja que ofereixen els establiments dels mercats municipals de la ciutat. Desenvolupat conjuntament per l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), el Comissionat d’Economia Social i Solidària i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM), suposa un salt quantitatiu en l’oferta d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que es consumeixen a Barcelona.
És essencial que la ciutadania pugui accedir amb facilitat a productes saludables, ecològics i de proximitat i que la seva distribució arribi a tots els districtes i barris, per tal de poder fer un primer pas cap a la transformació del sistema alimentari. Per això, el paper dels mercats municipals és fonamental, com a promotors d’alimentació saludable i com a referents per a la resta de comerços dels barris on estan ubicats.
El mes de juny de l’any passat es va posar en marxa una prova pilot del projecte a sis mercats de la ciutat. El projecte va començar per destacar el valor dels productes de proximitat, aquells produïts a través de mètodes respectuosos amb el seu entorn, per tant, ecològics, i aquells provinents directament de petits productors, de pagès o de llotja, que es comercialitzen ja als mercats.
La iniciativa es va anar expandint, i a finals d’any ja hi havia un total de 614 establiments alimentaris de la ciutat on es podia trobar productes com fruita, verdura, llegums, aviram i ous, carn, cansalada i altres carns de xarcuteria i formatges amb una correcta senyalització del producte. Prop del 52% dels establiments on podem aconseguir aquests productes formen ja part del projecte, i d’altres s’hi van sumant. Això demostra una gran iniciativa per part dels comerços de la ciutat per avançar cap a una alimentació més sostenible, pròxima i que genera una economia justa.
A partir de la segona meitat del mes de setembre ja es van poder trobar les diferents senyalitzacions del projecte a tots els establiments. Aquesta senyalització disposa de diverses categories. Producte local i ecològic, producte de pagès i de petit productor en el cas de la fruita, la verdura, aviram i ous, producte de llotja en el cas del peix, i aquells d’elaboració pròpia com són tots els productes càrnics.
Comerç Verd seguirà desenvolupant-se durant el 2022 amb la millora del sistema de verificació i control del compliment dels requisits, i s’acompanyarà d’altres accions per millorar la sostenibilitat dels mercats, com la prevenció de residus de plàstic d’un sol ús i la integració d’energies renovables.
Estigueu atents a les properes accions de Comerç Verd i doneu un cop d’ull als diversos productes dels mercats municipals!