L’OAR organitza els espais de diàleg 'Per què hem de defensar el dret a la llibertat religiosa?'

14/02/2024 - 11:12

Tindrà lloc el 28 de febrer a les 16.00 hores a la sala d’actes del Centre Cívic Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491), i consistirà en dues sessions de conversa: un diàleg a partir de les experiències de persones i entitats de diverses tradicions religioses i conviccionals, i una taula rodona de caràcter acadèmic i divulgatiu.

L’article 18 de la Declaració Universal dels Drets Humans reconeix la llibertat religiosa i confessional com un dret fonamental. La ciutat de Barcelona aplica aquesta perspectiva de defensa del dret a la llibertat religiosa a la ciutat. En aquest sentit, el Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030 incorpora la pluralitat de creences i conviccions com a part de la diversitat cultural barcelonina, que es considera intrínseca i transversal. Tanmateix, aquesta qüestió continua generant resistències a la ciutat, i tant des de les institucions com des de la ciutadania encara ressona la pregunta “Per què hem de defensar el dret a la llibertat religiosa?”.

Sota aquest títol, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), en col·laboració amb el Centre de Recursos en Drets Humans de l’Ajuntament de Barcelona, organitza un espai de diàleg on s’intentarà respondre a aquesta pregunta tot oferint una introducció bàsica i divulgativa al dret a la llibertat religiosa. També s’abordaran les claus i diferències de conceptes com la laïcitat, la secularització i la interculturalitat, i el seu rol en un context plural com és el de la ciutat de Barcelona.

La comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Belbeida Bedoui, serà l’encarregada d’obrir l’acte.

Aquest és el programa:

  • 16.00 h Taula d’experiències, moderada per Khalid Ghali Bada, coordinador de l’Oficina d’Afers Religiosos, amb activistes i representants d’algunes de les comunitats religioses de la ciutat. Hi participaran Rafael Fajardo, tècnic del servei Transforma’t del districte de Sant Andreu i pastor evangèlic de la missió de Filadèlfia; Dharam Paul Singh Ackoo, membre del Gurdwara Guru Darshan Sahib de Barcelona; Maria Gassiot, responsable general de l’àrea de la dona a Catalunya de la Sokka Gakkai Espanya; Hatim Azahri, membre de Joves Units Poblesec; i Alicia Guidonet, antropòloga i responsable de l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium.
  • 17.45 h Taula rodona, moderada per Esther Pardo Herrero, coordinadora del Centre de Recursos en Drets Humans. Amb Francisca Pérez Madrid, catedràtica de la Universitat de Barcelona especialitzada en Dret Eclesiàstic de l’estat i investigadora principal del Projecte “Igualdad de género y creencias en el marco de la Agenda 2030”; Rosa Martínez-Cuadros, investigadora postdoctoral Juan de la Cierva a la Universitat de Barcelona i membre dels grups ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) i GENI (Grup de Recerca en Gènere, Identitat i Diversitat); Manuel Delgado Ruiz, catedràtic d’Antropologia Social a la Universitat de Barcelona especialitzat en violència religiosa i ritual i director del GRECS (Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials), i Oumaya Amghar Ait Moussa, politòloga i tècnica de gestió de l’IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània).

L’activitat és gratuïta, però l’aforament és limitat i cal inscriure-s’hi escrivint un correu electrònic a activitatsoar@bcn.cat.

Les persones que requereixin alguna mesura d’accessibilitat, cal que ho comuniquin en el moment de la inscripció, al mateix correu electrònic, abans del dia 23 de febrer de 2024.