Barcelonines i barcelonins, ja són aquí les Festes de Santa Eulàlia! Del 7 al 12 de febrer, Barcelona torna a celebrar la festa major d’hivern, envoltada pel caliu dels ciutadans i les ciutadanes que gaudeixen de les festes de la patrona i que transformen el fred de l’hivern en l’escalfor de la festa.
Una arrencada festiva a la plaça de Sant Jaume
Les primeres activitats tindran lloc el divendres 7 de febrer a la plaça de Sant Jaume. A les 18.30 h, les escoles municipals de música oferiran un repertori variat amb actuacions amb el Combo Miles Davis (EMM Sant Andreu), el Combo Quincy Jones (EMM Sant Andreu), la Banda Jazz Latin (EMM Eixample) i la Big Band (EMM Eixample). Seguidament, a les 20.00 h, serà el torn dels emblemàtics Protocols de l’Àliga, amb una solemne processó encapçalada per l’Àliga de la Ciutat, acompanyada per la Coronela de Barcelona, el Lleó de Barcelona i els gegants de Santa Maria del Mar. El recorregut acabarà a la Basílica de Santa Maria del Mar, on, a les 21 h, tindrà lloc el tradicional Ball de l’Àliga.
Simultàniament, el Fossar de les Moreres serà escenari de la Ruta Eulalienca, amb grups d’inscrits explorant la història de la patrona de manera guiada. La jornada es tancarà amb concerts del Tradicionàrius, amb La Sonsoni a les 20.15 h i Germà Negre a les 21.30 h.
Danses, gegants, foc i cant
Dissabte 8 de febrer serà un dia intens amb activitats des del matí. A les 10 h, la plaça de Sant Jaume serà el punt de trobada de les Colles Bastoneres, que desfilaran fins a la plaça Nova. Paral·lelament, començarà la Trobada Sardanista Infantil amb la Cobla Contemporània. També hi haurà la Cercavila de de Gegants d’Escola a les 11.00 h, de la plaça Comercial a la plaça de Sant Jaume. A la tarda, la Cercavila de Gegants Infantils sortirà a les 16.00h i els més petits també podran gaudir del Correfoc Infantil, que començarà a la plaça de Sant Miquel a les 18.30 h.
A la nit, el Correfoc de Santa Eulàlia encendrà els carrers de la ciutat sortint de la plaça Reial a les 20.00 h i finalitzant amb un espectacle de foc a les 20.45 h a la plaça Sant Jaume. Seguidament a la mateixa plaça, a les 21.15h, punxarà l’enigmàtic productor musical català, Lo Puto Cat. Aquesta actuació està dintre de la gira de comiat d’aquest conegut productor pel seu estil original i innovador, que fusiona diferents gèneres com el trap, l’electrònica, el hip-hop i sons tradicionals catalans. Amb una personalitat carismàtica, una presència forta a les xarxes socials i un sentit de l’humor irreverent, ha esdevingut un referent dins de l’escena musical catalana… Mentrestant, l’Avinguda de la Catedral acollirà actuacions de dansa tradicional i concerts com el CLAVÉ Clàssics a les 22.00 h.
Diada Castellera, Seguici de Santa Eulàlia i Cercavila dels 650 anys de l’Àliga de la Ciutat
La Diada Castellera de Santa Eulàlia serà l’activitat destacada del diumenge 9 al matí, amb la participació de les colles castelleres que actuaran a la plaça de Sant Jaume a partir de les 11.30 h. La jornada també inclourà cercaviles de gegants, falcons, esbarts i la ballada final de sardanes, a més de les colles castelleres dels Castellers de Barcelona, Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample, Colla Castellera Jove de Barcelona, Castellers del Poble sec, Castellers de la Sagrada Família, Castellers de Sants, Castellers de Sarrià i Castellers de la Vila de Gràcia. Paralel·lament, a les 12.30 h a la Baixada de Santa Eulàlia, el Seguici de Santa Eulàlia realitzarà el Ball de Santa Eulàlia amb els Gegants Nous de la plaça Nova i la ofrena floral.
Per la tarda, Barcelona celebrarà els 650 anys de l’Àliga de la Ciutat (o més!) amb una cercavila especial pels carrers del Gòtic. Juntament amb aquesta figura emblemàtica hi desfilaran l’Àliga de la Vila de Gràcia i el Colomí de Sant Andreu per sumar-se a la commemoració. La celebració començarà el diumenge 9 de febrer a les 17.00 h al Palau de la Virreina, des d’on les tres aus recorreran els carrers fins a la Catedral. Allà, l’Àliga de la Ciutat oferirà el seu ball característic, mentre que a la plaça de Garriga i Bachs ho farà l’Àliga de Gràcia i, al carrer Ciutat, el Colomí de Sant Andreu oferirà el seu ball de lluïment. L’acte es clourà a la plaça de Sant Jaume a les 19.00 h amb una ballada conjunta final, on les tres figures mostraran les seves millors danses per commemorar l’efemèride. Seguidament, a les 19.30 h, la Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona oferirà el seu concert Una Santa Eulàlia de cine.
Cloenda solemne de la diada de Santa Eulàlia
Les festes arribaran al seu punt final el dimecres 12 de febrer amb la col·locació del penó de Santa Eulàlia a les 10.15 h a la plaça de Sant Jaume i, a les 18.00 h, amb l’audició de carilló del Palau de la Generalitat seguida de la ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Finalment, a les 19.30 h, la cloenda de la festa la portarà des del Palau de la Virreina la Passejada de les Laies, una desfilada protagonitzada per gegantes, que culminarà amb el Ball de Santa Eulàlia i un espectacle pirotècnic a la plaça de Sant Jaume a les 20.25 h.
I, com és tradició, molts dels equipaments de la ciutat faran portes obertes durant la Festa Major d’Hivern de la ciutat, com l’Ajuntament de Barcelona, que es podrà visitar el dissabte 8 de febrer de 10.00 h a 20.00 h, així com diferents museus de la ciutat.
Tota la informació i programació es pot trobar al web: barcelona.cat/santaeulalia