Un any més, aquest Nadal us oferim un programa que aplega la gran majoria de pessebres que hi ha repartits per tota la ciutat, totes les representacions dels pastorets que es fan i els pessebres vivents que s’escenifiquen a Barcelona.
Però aquest any és un any atípic. Totes les activitats s’han vist afectades per la pandèmia i per això no hi haurà tants pessebres, pessebres vivents i pastorets com els altres anys. Les companyies de teatre no han pogut assajar i en alguns casos és difícil garantir les mesures sanitàries, amb la qual cosa hi ha menys activitats que els anys passats. Tot i així comptarem amb una trentena de pessebres, mitja dotzena de pastorets i un parell de pessebres vivents.
Sí que podrem gaudir de la Ruta Virtual de Pessebres, que per segon any consecutiu oferirà l’Associació Joan Amades els dies 28 i 29 de desembre a les 17 i les 19 h, prèvia inscripció (vegeu l’enllaç al pdf adjunt). En aquest cas, la ruta serà virtual i comptarà amb una passejada pels pessebres del centre de la ciutat, amb l’explicació de diversos experts.
A més, el programa també inclou les activitats nadalenques que es fan a les Cases de la Festa i els concerts de nadales programats en el marc del Cicle de Cultura Popular als Ateneus. També hi apareixen els Cants de la Sibil·la, que enguany també han minvat en nombre respecte als anys anteriors.
I és que cada any per Nadal la ciutat s’omple d’aquesta mena de representacions, que tenen al darrere un bon reguitzell d’entitats –grups de teatre amateur, pessebristes, ateneus, associacions de veïns, casals de barri…–, disposades a treballar desinteressadament i sovint amb finalitats socials. A més de pessebres, pessebres vivents i pastorets, se’n fan de molt diferents. N’hi ha en tots els racons de Barcelona i moltes vegades segueixen una tradició centenària o única.
Podeu consultar el programa de Cultura Popular de Nadal 2020 aquí.