Autogestió horària, equitat, eficiència i salut
Les persones treballen 37,5 hores a la setmana. Per a la botiga, es fa compactació d’horaris i torns (matí i tarda). La resta de treballadores s’autogestionen l’horari (total flexibilitat horària) segons les seves necessitats personals i es porta a terme una regularització anual de la jornada. Per a les treballadores d’origen de països de l’hemisferi sud es concedeixen les vacances a l’hivern per tal de poder compartir el temps estival amb les famílies.
Existeix una política d’equitat en la contractació; el permís de paternitat està equiparat amb el femení.
Al reglament intern de la cooperativa es recull la racionalització del temps per a les persones treballadores. Anualment es realitzen els pressupostos i les persones assumeixen objectius quantitatius. Es porten a terme reunions de seguiment exprés a peu dret. Es disposa de procediments per a cada àrea per a optimitzar els processos de treball (comandes, comunicació amb clients, organització d’esdeveniments...).
Es dina en horari saludable entre les 13:30 i les 14 h i es fa compra conjunta de menjar ecològic i saludable. Els excedents econòmics de cada any es destinen a un fons de promoció de la salut, per a sessions de fisioteràpia, etc
Data de la darrera actualització: abril 2021
Mesures
-
Els horaris flexibles són aquells que no estableixen una jornada laboral rígida. A través de diverses fórmules i dins d’uns límits acordats, les persones poden decidir els horaris d’entrada i sortida, compensar hores al llarg de l’any i tenir jornades més compactes.
-
Més enllà del temps laboral i familiar, el temps personal i social és cada cop més rellevant. Les organitzacions poden contribuir a impulsar la salut i el benestar, així com la participació social a través del voluntariat corporatiu.
-
Per tal de fer un ús eficient del temps cal repensar els horaris de les reunions per que siguin efectives, fer formació al personal per a una bona gestió del temps o implantar mesures per afavorir el dret a la desconnexió digital.