Recerca en temps, gènere, treball i vida quotidiana de QUIT
El Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) orienta la seva activitat a promoure, dur a terme i difondre recerca en l’àmbit del treball i la vida quotidiana. En aquesta tasca investigadora s’interessa per considerar i introduir en la recerca la dimensió de gènere, contemplant el treball més enllà de la seva accepció exclusivament mercantil.
Entre les principals temàtiques d’investigació aquelles que giren entorn:
- Temps, treball i vida quotidiana. Dins aquesta línia se situen alguns dels temes de major transcendència social avui dia. La interacció entre l’esfera laboral i familiar i les seves conseqüències sobre la distribució del temps constitueix un àmbit de recerca ben consolidat. Així, inclou treballs que fan referència a l’estudi dels temps de vida: l’anàlisi de les relacions que s’estableixen, principalment, entre temps de treball productiu i temps de treball no productiu, generalment de treball domèstic i familiar. També les recerques giren al voltant de les estratègies de temps (tant des del món de les empreses i institucions com de les persones) i la negociació dels temps en la vida quotidiana (relació entre els temps laborals, domèstics, de la ciutat, etc.).
- Ocupació i transformacions en el mercat de treball. Estudi del mercat de treball, és a dir, de l'ocupació i de les condicions de treball, tenint en compte factors com ara la divisió interna del treball, les migracions i les desigualtats de gènere. Factors que també influeixen en les absències i presències en el mercat de treball.
- Gènere i treball. L’anàlisi del treball des de la perspectiva de gènere implica considerar el conjunt d’activitats necessàries per a la reproducció de la vida humana, així com les relacions socials que s’estableixen dins del mercat laboral i l’esfera domèstica. A partir d’aquesta aproximació, s’aborden diferents objectes d’estudi focalitzats en les desigualtats de gènere, el disseny de polítiques i l’àmbit normatiu a fi de captar els canvis i continuïtats. En concret, la línia de recerca inclou: anàlisi de les desigualtats de gènere dins del mercat laboral (segregació i discriminació); anàlisi de les desigualtats de gènere dins l’esfera domèstica (treball domèstic i de cura); avaluació de les polítiques públiques i el marc jurídic (de conciliació, d’igualtat entre homes i dones, de suport a l’autonomia de les persones, etc.).
Beneficis de l’actuació des del punt de vista del temps
- Rigor en la qualitat de les recerques conduïdes
- Retorn a la societat de la inversió que suposa la recerca
- Contribuir a proveir d’eines que permetin millorar el benestar social
- Contribuir a resoldre problemàtiques socials actuals
Data de la darrera actualització: abril 2024
Mesures
-
Més enllà del temps laboral i familiar, el temps personal i social és cada cop més rellevant. Les organitzacions poden contribuir a impulsar la salut i el benestar, així com la participació social a través del voluntariat corporatiu.
-
Cal conèixer la normativa que regula les mesures de cura de persones que són d’obligat compliment. A partir d’aquestes mesures legals es pot optar per adaptar-les i millorar-les, avançant vers la corresponsabilitat de gènere.