Jornada Virtual “El futur del temps de treball”
El dimarts 29 de setembre es va celebrar la Jornada Anual El futur del temps de treball. La Jornada va comptar amb una conferència inaugural, un diàleg sobre conciliació corresponsable i l’entrega del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2019.
La Jornada Anual, inicialment programada per al mes de març de 2020, va haver de posposar-se degut a la situació de confinament causada per la Covid-19. Finalment, es va optar per celebrar-la el 29 de setembre de forma virtual i va comptar amb l’assistència de més de 250 persones.
La benvinguda va realitzar-se a càrrec de Jaume Collboni, Primer Tinent d’Alcalde d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, que va afirmar que el teletreball ha vingut per quedar-se, convidant a tots els actors clau relacionats amb els usos del temps a seguir innovant i transformant la realitat, objectiu que l’Ajuntament de Barcelona comparteix i recolza plenament. Va destacar el nou Pacte per la Mobilitat, iniciativa que està molt vinculada amb els usos del temps i que ha de suposar un salt qualitatiu a l’hora d’organitzar el temps.
Acte seguit, Félix Ortega, Director General de Barcelona Activa, va assegurar que Barcelona Activa està compromesa en l’impuls de la nova cultura del temps de treball. Va recordar que la crisi generada per la COVID-19 ens ha situat davant d’un repte diferent a l’hora d’organitzar-nos i d’organitzar el temps. Ortega va destacar que cal implicar les empreses en aquesta nova forma d’organització, sent responsables i aportant beneficis tant al teixit productiu com a les persones treballadores, és per això que Barcelona Activa impulsa polítiques per incidir en aquesta sensibilització i ha desenvolupat, al llarg de la seva trajectòria, diversos recursos destinats a aquest objectiu.
Per últim, Sara Berbel, Gerent Municipal de l’Ajuntament de Barcelona, va posar en valor la voluntat política de l’Ajuntament en ser pioner en la bona organització del temps. Va recordar que la Xarxa NUST es va crear al 2006, fet que indica que el consistori fa més d’una dècada que treballa en aquesta línia. També per això existeix el Pacte del Temps, i tota una sèrie de programes que fomenten la millora dels usos del temps, com és el cas del Programa de Mentoria en Organització del Temps de Treball de la Xarxa NUST. No obstant, Berbel va assenyalar que encara tenim els horaris més llargs i rígids d’Europa, fet que genera una baixa productivitat i la manca d’hores de son. Ara que s’ha estès el teletreball arrel de la COVID-19, la Gerent Municipal va assegurar que és el moment per pensar una bona estratègia de treball a distància que sigui sostenible i no generi desigualtats.
Tot seguit, va tenir lloc la conferència inaugural Organització del temps de treball en l’era digital de la mà d’Oscar Vargas, investigador d’Eurofound. Vargas va iniciar la seva ponència elogiant l’Ajuntament de Barcelona, afirmant que és un fet excepcional que una administració local prioritzi aquests temes -que a la vegada són de gran importància-. L’investigador va parlar sobre els efectes del teletreball i les noves tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit laboral.
Gràcies a les TIC, el treball és més flexible: desapareixen el temps i l’espai, es pot treballar des de qualsevol lloc i a qualsevol hora. Aquest fet ofereix un major grau d’autonomia a la persona treballadora, alhora que incrementa la productivitat i la conciliació entre la vida laboral i personal.
Vargas va presentar els diversos tipus de treball a distància, alertant que, tot i que aquests brinden una àmplia llista d’avantatges, també tenen inconvenients. És per això que va insistir en que cal tenir en compte la implementació del dret a la desconnexió digital i el foment de l’equitat de gènere. Per a més detalls, accedir al vídeo de la Jornada i a la presentació d’Oscar Vargas en pdf.
L’acte va incloure un espai de diàleg sobre la conciliació corresponsable a les empreses, amb la participació de Paco Abril, investigador del projecte europeu “Men in care. Workplace support for caring masculinities”, i tres empreses pertanyents a la Xarxa NUST (Nous Usos Socials del Temps) que impulsen la corresponsabilitat: RACC, Unió de Mútues i Penguin Random House.
Les principals conclusions del diàleg van ser que per seguir avançant cap a una conciliació corresponsable cal reduir la bretxa salarial, fomentar un model familiar equitatiu, impulsar les noves masculinitats (homes cuidadors), i ampliar el recolzament estatal i empresarial en aquestes matèries.
Les tres empreses participants van compartir les bones pràctiques amb les que treballen, així com també els beneficis que tenen les mesures de conciliació tant per a les persones treballadores com per a les empreses. Per a més detalls, accedir al vídeo de la Jornada.
L’acte va finalitzar amb l’entrega del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2019, encapçalada per Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, i Sara Berbel. Per a més detalls, accedir a la notícia del Premi.
Porro va afirmar que la Jornada havia estat molt engrescadora i inspiradora, ja que es va fer palès que cada vegada més organitzacions posen èmfasi en que tant els homes com les dones utilitzin mesures que els permetin conciliar la vida laboral amb la personal i, com a conseqüència, avançar cap a la corresponsabilitat de gènere.
Va afegir que la diversitat de tipus d’empreses que s’han presentat al Premi és encoratjadora, ja que mostra que organitzacions de qualsevol mida i sector poden impulsar mesures que millorin la gestió dels usos del temps. Va destacar entre les principals mesures presentades per les candidates al Premi: teletreball, desconnexió digital, compactació de jornada, permisos de maternitat i paternitat, igualtat de gènere, reducció de la bretxa salarial i gestió de la diversitat.
Per últim, el Comissionat va agrair la feina al jurat i a les empreses participants al concurs, així com a totes les persones que treballen per millorar la gestió dels usos del temps. Va pronosticar que de les candidatures l’any que ve estaran inspirades en la nova organització després de la crisi generada per la COVID-19, i va animar a totes les empreses, entitats i organitzacions a presentar la seva candidatura per a la propera edició.