11a edició del Premi, any 2022
El dimarts 21 de març de 2023 es va celebrar l’acte de lliurament del Premi “Barcelona a l’empresa Innovadora en organització i usos del temps” en el marc de la Jornada “El valor de canviar els temps de treball” a l’Auditori de Barcelona Activa.
Aquests últims anys han augmentat els esforços de les organitzacions per facilitar que les persones treballadores puguin gestionar-se millor el temps i alhora millorar l’organització interna del temps de treball. En aquest nou paradigma, Barcelona vol reconèixer, promoure i divulgar aquestes mesures enfocades a un millor equilibri entre el temps laboral, familiar i personal.
El Premi Barcelona a l’empresa innovadora en organització i usos del temps reconeix a les organitzacions que tenen programes o bones pràctiques que tinguin per objectiu la corresponsabilitat de gènere, equilibri entre el temps personal i professional, teletreball i canvi organitzacional, dret a la desconnexió digital, compactació de jornada, allargament dels permisos de maternitat i paternitat, reducció del temps de treball amb igual salari, horaris i àpats saludables, gestió de la diversitat o altres resultats d’una gestió del temps igualitària.
El jurat, format per persones expertes i representants dels àmbits econòmic, empresarial, de comerç, sindical i del món acadèmic rellevants de la ciutat, premiarà les empreses en funció de la seva categoria:
- Micro, empreses de menys de 10 persones treballadores
- Petita, empreses a partir de 10 persones i fins a 50
- Mitjana, empreses de més de 50 persones i fins a 250
- Gran, empreses a partir de 250 persones treballadores
Les empreses guanyadores varen ser:
Lymbus Life S.L. (empresa de menys de 10 persones treballadores), per la seva implantació d’un model horari que diferencia entre el temps de treball sincrònic -4 hores diàries per tasques compartides i que requereixen presència o connectivitat- i el treball asincrònic -4 hores per al treball personal que es poden distribuir lliurement durant la jornada-.
Neovital Health S.L. (empresa entre 10 i 50 persones treballadores), pel conjunt de mesures aplicades en presència, reduint les pauses per compactar la jornada i adaptant també els horaris als mesos de calor.
En la categoria d’empresa mitjana, l’empresa guardonada va ser BMAT Licensing, S.L.U per la innovació que suposa introduir una política de vacances il·limitades, fonamentada en la confiança i la responsabilitat de les persones treballadores.
L’acte de lliurament dels premis es va celebrar en el marc de la Jornada “El valor de canviar el temps de treball”, per abordar l’impacte que les polítiques d’organització del temps exerceixen sobre les empreses, però també en la salut i el benestar de les persones.
El context global i els canvis accelerats en les formes de treballar estan generant tensions a la vida de les persones i les empreses. Avançar a formes i cultures de treball més saludables és ja una prioritat estratègica de la majoria d’empreses i entitats. I l’organització del temps de treball és una dimensió clau d’aquest propòsit.
Es varen tractar alguns dels reptes que es plantegen les empreses que entenen que el benestar de les persones no és un “extra” opcional, sinó una condició bàsica per a la salut i el creixement de la pròpia organització.
Algunes de les qüestions plantejades:
- Com podem organitzar els horaris per facilitar la compatibilitat de les diferents dimensions de la vida, millorar els nivells de satisfacció personal i reduir la sobrecarrega i l’estrès?
- Com hem de promoure i garantir el descans, en un entorn d’hiperconnexió digital i una cultura que prioritza l’activitat constant?
- Com generar les relacions de respecte, confiança i suport que les persones i les organitzacions necessiten per créixer?
Per obrir la reflexió varem comptar amb la participació de la Dra. Eva Rimbau Gilabert- Professora i investigadora de la direcció de persones a la Universitat Oberta de Catalunya, amb la ponència: Treball Flexible i benestar: evidències científiques
Posteriorment un diàleg amb responsables de recursos humans d’empreses de diferents sectors i activitats i per conèixer les fórmules i mesures que estan aplicant per a avançar en aquests propòsits.
Totes elles tenen un element comú: Parteixen de la voluntat de buscar solucions que tenen en compte tant els requeriments de l’activitat i les necessitats de l’organització com els compromisos i preferències de les persones que en formen part.
Mesures, que -cada cop en tenim més evidències- faciliten un “guanyar-guanyar” tant per a les empreses com per les persones que hi treballen. I també són beneficioses per al conjunt de la ciutat.