Estrasburg, nova Capital Mundial de les Polítiques del Temps

..
25/09/2024 - 17:34 h

»Estrasburg pren el relleu de Bolzano i Barcelona com a Capital Mundial de les Polítiques del Temps 2024-2025, desenvolupant la seva pròpia agenda d’activitats per a impulsar uns nous usos del temps a escala mundial.

El passat 25 de març, el municipi de Bolzano va acollir l’acte de lliurament del títol de Capital Mundial de les Polítiques del Temps a la ciutat francesa d’Estrasburg, en un acte que va comptar amb la participació de Marina Lafay, regidora a càrrec de les polítiques de temps. En aquest sentit, ‘Estrasburg preveu desenvolupar activitats al voltant de la promoció d’una organització del temps més saludable, igualitària, eficient i sostenible durant el període 2024-2025.

La capitalitat és un títol que atorga la Xarxa de Governs Locals i Regionals de les Polítiques del Temps l’any 2022 a Barcelona, i que va reconèixer Barcelona com la primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps durant 2022-2023, per la llarga trajectòria en l’impuls de polítiques del temps ja des del 2003, amb la creació de la primera regidoria d’usos del temps de l’Estat Espanyol. Una trajectòria que es va consolidar amb la creació de la reconeguda Xarxa d’Empreses NUST- Xarxa d’empreses per un nou temps de treball-amb l’objectiu de compartir i visibilitzar bones pràctiques entre empreses i amb el primer Pacte del Temps, un acord de ciutat per a promoure un ús més saludable, igualitari, eficient i sostenible del temps, l’any 2014.

El 2023, Barcelona passava el relleu a Bolzano on s’han organitzat actes i conferències per donar a conèixer el valor del temps i el dret a l’autodeterminació sobre aquest. Les activitats van concloure aquest març de 2024 amb la tercera edició de la Setmana del Temps. Ara Estrasburg pren el lideratge com a Capital de les polítiques del temps 2024-2025, desenvolupant la seva pròpia agenda d’activitats.

Els pròxims 28 i 29 de novembre tindran lloc a Estrasburg els principals actes de la capitalitat, amb una trobada al Parlament Europeu de representants de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps amb europarlamentaris i autoritats locals, per tal de plantejar els principals reptes i solucions per fer avançar el dret al temps a escala europea, així com també tindran lloc diversos actes públics a la ciutat.

Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps
La Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps es va crear a Barcelona el 2008, inicialment com a Xarxa de Ciutats Europees per les Polítiques del Temps. Actualment és coneguda com a Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, i  està formada per ciutats com Barcelona, Bogotà, Bolzano, Milà, Estrasburg i la col·laboració de centenars d’organitzacions.   

L’objectiu de la Xarxa és compartir coneixement entre els seus membres, a través de l’intercanvi d’experiències, aprenentatges i bones pràctiques en polítiques del temps per a promoure-les internacionalment. Per aquest motiu, la xarxa està oberta a les ciutats i regions metropolitanes de tot el món. 

El concepte “Capital Mundial de les Polítiques del Temps” va ser creat amb la intenció de generar una major consciència i donar més visibilitat a les polítiques del temps, a més de connectar amb la ciutadania.

La pròxima Assemblea de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps tindrà lloc a Barcelona el 21 d’octubre en el marc de la Time Use Week 2024.