Arriba la Time Use Week 2024 per fer avançar el dret al temps per a tothom
» Catalunya tornarà a ser el punt de trobada on representants de municipis, regions, organitzacions internacionals, teixit social i productiu i comunitat investigadora d’arreu del món reflexionaran sobre com avançar en el dret al temps per a tothom.
» Les jornades se celebraran entre el 21 i el 25 d’octubre, i, a l’acte central, “Present i futur de la Declaració de Barcelona sobre Polítiques del Temps: avançant en el dret al temps per a tothom”, les entitats signants de la Declaració de Barcelona reafirmaran el compromís per a garantir el dret al temps a través d’un nou pla d’acció pel període 2024-2026.
» L’Ajuntament de Barcelona participarà en l’Assemblea General de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, de la qual forma part, així com presentarà el Pacte del Temps de Barcelona i la Xarxa NUST – Xarxa d’Empreses per un nou temps de treball, com a exemples de polítiques transversals del temps (22/10), A més, a la jornada dirigida al teixit social i econòmic compartirà les eines que ofereix l’Ajuntament de Barcelona per a uns usos del temps més racionals i corresponsables (23/10).
La Time Use Week, o Setmana dels Horaris i el Temps, és l’esdeveniment internacional més rellevant per a la promoció de coneixement i casos d’inspiració sobre polítiques del temps. L’edició d’enguany, la desena, se celebrarà entre el 21 i el 25 d’octubre, en format híbrid, a Barcelona i per tot Catalunya, sota el títol “Avançant en el dret al temps per a tothom”. Persones investigadores, institucions polítiques, organitzacions socials i ciutadania de tot el món participaran i promouran el debat, des dels seus diferents camps del coneixement i experiència, per aconseguir una millor organització social del temps.
L’acte central de la TUW 2024 “Present i futur de la Declaració de Barcelona sobre Polítiques del Temps: avançant en el dret al temps per a tothom”, estarà centrat en l’actualització de la Declaració de Barcelona en Polítiques del Temps i la reafirmació del compromís amb el dret al temps de les entitats signants. Un compromís que es farà efectiu amb la presentació d’un pla de treball conjunt per les més de 100 organitzacions i institucions d’arreu compromeses en millorar l’organització del temps, pel període 2024-2026.
La Declaració de Barcelona en Polítiques del Temps és la primera declaració política que, des del 2021, reconeix la importància del dret al temps i les polítiques del temps, plantejant aquest com la solució a la pobresa de temps que afecta entre el 20 i el 34% de la població a Catalunya i Espanya. Reconèixer-lo és essencial per corregir el malestar horari i la pobresa de temps, a més de per incentivar uns usos del temps més saludables, igualitaris, eficients i sostenibles.
Time Use Week 2024: oberta a la col·laboració de tothom i oberta al món
La Time Use Week de 2024 vol posar l’èmfasi en l’abordatge del dret al temps de manera holística. Per una banda, per a un públic especialitzat, interpel·lant a institucions, teixit social i productiu i món de la recerca; per l’altra, apostant aquest any en incloure activitats i accions que arribin també a un públic no especialitzat de tot el territori català.
Així, i per primer cop, aquest any la TUW atorgarà el distintiu d’organització col·laboradora de la Time Use Week per a aquelles organitzacions que posin en marxa alguna iniciativa per impulsar el dret al temps en el marc de la Setmana. Administracions locals, grups de recerca, organitzacions del teixit social o econòmic i entitats de tot tipus estan convidades a coorganitzar activitats per promoure una millor organització del temps i fer avançar el dret al temps al seu àmbit, a la seva ciutat o organització durant els dies de la TUW, i que s’inclouran al programa final de l’esdeveniment.
A més del programa institucional, la Time Use Week 2024 seguirà descentralitzant-se per tot Catalunya per tal que tots territoris puguin aportar idees i pràctiques al dret al temps i el concepte es pugui aterrar a les realitats més locals.
Un altra novetat d’aquesta edició és el Programa de Visites internacionals, organitzat per la Time Use Initiative i Catalunya Internacional, on persones representants d’organitzacions destacades en el treball de les polítiques del temps, o que l’estan començant a treballar, vindran a Catalunya per a conèixer de primera mà els programes i serveis de les diferents institucions catalanes, pioneres en les polítiques locals del temps, com els de l’Ajuntament de Barcelona.
Un programa per a tots els públics
Aquest 2024, la desena edició de la Time Use Week comptarà amb la participació de més de 40 persones ponents de diversos àmbits que cobreixen les polítiques del temps provinents de tot el món; hi destaquen representants d’organitzacions internacionals, com ara Ugo Lachapelle, President Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps (IATUR), Jessamyn Encarnación, assessora d’ONU-Dones, Petra Dzurovcinova, Cap d’Innovació Estratègica Global del PNUD o Jordi Nofre, professor d’investigació de la Universitat NOVA de Lisboa i coordinador del grup de recerca LXNIGHTS.
També s’inclourà la participació de representants institucionals com Marina Lafay, Tinent alcalde d’Estrasburg (actual Capital Mundial de polítiques del temps), Pamela Quiñones Sánchez, Representant de Bogotà i Responsable de la capital mundial de polítiques del temps 2025 o Juha Haaramo, Coordinador de l’Enquesta d’Usos del Temps (2023), de l’Institut Nacional d’Estadística de Finlàndia, i es comptarà amb representants electes de les institucions que impulsen la Time Use Week i les polítiques del temps a Catalunya: la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Per part de l’Ajuntament de Barcelona, es comptarà amb la presència de Raquel Gil, Regidoria de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, en l’acte inaugural del dia 21 d’octubre. A més, les experiències pioneres en polítiques de temps del consistori tindran un paper destacat en la trobada de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps del dia 22 d’octubre, on Míriam Martínez Camacho, tècnica de Feminismes i LGTB, explicarà el Pacte del Temps de Barcelona i la Xarxa Nust com a exemples de polítiques del temps transversals.
Finalment, el dia 23 d’octubre, dedicat a consolidar el dret al temps a l’àmbit del treball, es presentaran les eines per a uns usos del temps més racionals i corresponsables en l’àmbit empresarial que ofereix l’Ajuntament de Barcelona i comptarà amb la presentació de casos d’èxit en l’organització del temps per part de les empreses Mercabarna, Iterem i Acefat, totes tres membres de la Xarxa NUST. Aquesta jornada tindrà lloc al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona, en el marc del Saló BIZ Barcelona, espai organitzat per Barcelona Activa per a que comerços, pimes i persones treballadores autònomes puguin accedir al coneixement i a les eines per trobar solucions que els permetin fer créixer els seus negocis, així com connectar amb experts i amb altres professionals.
La Time Use Week 2024 se celebrarà en format híbrid: presencialment a Barcelona, els dies 21 i 22 d’octubre al Paranimf de la Diputació de Barcelona, i el dia 23 d’octubre al Saló BIZ Barcelona a la Fira de Barcelona Montjuïc i virtualment.
Les inscripcions ja estan obertes en format presencial i virtual en el web de l’esdeveniment.
La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’associació en defensa de les polítiques del temps i el dret al temps, la Time Use Initiative (TUI), són les promotores de la nova edició de la Time Use Week 2024.