• Carrer d’Avinyó, 15. Museu d’Història de Barcelona, opus sectile del triclini
  • Ciutat Vella
  • Altres tècniques de mosaic
  • Romana
8 imatges | 2 participants
(Foto: Servei d'Arqueologia)

(Foto: Servei d'Arqueologia)

Descripció: mosaic conservat in situ, al subsòl d’una finca habilitada per a usos administratius de l’Ajuntament; actualment un dels espais del Museu d’Història de Barcelona. El mosaic pertanyia a la domus romana d’Avinyó i era triclini, o sala de banquets, de la vil·la romana.

Estructures conservades de les tres habitacions de la Domus d’Avinyó (planimetria de base: A. Vilardell) amb la restitució del mosaic (Bertran de Heredia i Cortés 2014, p. 15)

El mosaic està realitzat amb peces de pedra tallades, alternant peces fosques amb d’altres de tonalitats clares. La decoració consisteix en la combinació de formes geomètriques. Peces quadrangulars formant un marc, a l’interior d’aquest, quadrats negres recolzats sobre els angles amb peces clares tallades en triangle per ocupar els espais entre si.

“Els tipus de marbres usats als paviments són molt variats i la majoria procedeixen de pedreres imperials. S’ha pogut identificar marbre de Tunísia, chemtou, també anomenat giallo antico o marmor numidicum; pavonazzetto o marmor phrygium d’Afyon (Turquia, Àsia Menor); marbre de Teos o africà (Turquia); marbre de Quios (Grècia), anomenat portasanta; marbre de Santa Tecla, marmora broccatello, verde antico, marbre de Campan, de Carrara, pirinenc de Saint-Béat, i també pissarres (segurament d’Itàlia).” (1)

Època: segle III d.C.
Autor: desconegut
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
(1) BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J.,  CORTÉS VICENTE, A. (2014). “L’arquitectura de la domus romana del carrer d’Avinyó de Barcelona”. A La Domus d’Avinyó. El luxe d’una casa de Barcino, MUHBA ed. Documents 13, p. 6-19 [En línia].

MÉS INFORMACIÓ
AJUNTAMENT DE BARCELONA. MUSEU D’HISTÒRIA DE BARCELONA (2014). La Domus d’Avinyó. El luxe d’una casa de Barcino. MUHBA Documents, 13 [En línia].
AJUNTAMENT DE BARCELONA. INSTITUT DE CULTURA (2015). Domus Avinyó. Dossier de premsa [En línia].
AJUNTAMENT DE BARCELONA. SERVEI D’ARQUEOLOGIA. Carta arqueològica. Carrer d’Avinyó 15 [En línia].
AJUNTAMENT DE BARCELONA. BARCELONA CULTURA. Domus de Barcino: la domus de Sant Honorat. Audiovisual [En línia].
CORTÉS, A. (2011). “L’arquitectura domèstica de la ciutat romana de Barcino“. Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona. QUARHIS, 7, p. 16-66.

Última actualització de la pàgina: 26/5/2023