• Carrer de la Diputació, 79-83 / Carrer de Viladomat, 141-143
  • Eixample
  • Altres tècniques de mosaic
  • Segona meitat del segle XX
24 imatges | 2 participants
(Foto: T. Mayral Hernández)

(Foto: T. Mayral Hernández)

MOSAIC
Descripció: mural situat a l’interior d’un local comercial.  El mosaic està realitzat amb peces de ceràmica esmaltada i vidre retallades, de formes irregulars. La decoració representa una composició amb el déu grec Hermes, protector dels comerciants, dels viatgers i dels lladres, entre d’altres. El déu està representat amb dos dels seus atributs habituals: porta el barret alat i el caduceu a la mà esquerra. De la mà dreta, Hermes agafa el cavall blanc situat darrere ell. Tots dos orienten la mirada cap a la part esquerra de la composició, ocupada per un feix format per formes geomètriques de tons càlids sobre fons blanc. Al centre de la composició, i a l’alçada de la mirada del déu, es troba el logo de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis, patrocinador del mural. Aquest símbol es troba en dos altres mosaics realitzats per Armand Olivè Milián: el passadís de la Trinitat i al vestíbul de l’edifici del carrer de la Foneria, 33-35. L’autor del mural ens ha informat que va realitzar un gran nombre de mosaics per a oficines de caixes d’estalvis, deduïm doncs que aquest mosaic es deuria trobar en una d’aquestes oficines.
El mosaic amida 6 m de llargària per 1,80 m d’alçada.
El mosaic ha quedat tapat sota el pladur arran de la reforma del local comercial.
Època: 1977 (datació per inscripció sobre l’obra)
Autor: Armand Olivè Milián, mosaïcista (signat “Olivè-Milián /77”)
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
DE CÓRDOBA, F. (6/6/2016). Marca por hombro. Cuando todas las cajas de ahorros tenían el mismo logo [En línia].

EDIFICI
Arquitecte: desconegut
Època: 1974
Ús original: residencial
Font de la informació: Cadastre

MÉS INFORMACIÓ
AJUNTAMENT DE BARCELONA. SERVEI D’ARQUEOLOGIA (30/9/2022). Entrevista amb Armand Olivé Milián, 9 de maig de 2019 [En línia].
CAÇADOR DE HERMES BARCELONA. Déu Hermes [En línia].
DE LA FUENTE, V. (2023). “Un museu a l’aire lliure: Marinarenys (1975), mosaic d’Armand Olivé Milián i altres obres de ceramistes pels carrers d’Arenys de Mar“. A: La peça destacada del mes, maig de 2023, Museu d’Areny de Mar (ed.) [En línia].
MARTÍN CORNELLA, A (2022). «La urbanització Castillejos i els mosaics d’Olivé- Milián». Singladures: Revista d’història i patrimoni cultural de Vilassar de Mar i el Maresme, núm. 37, p. 145-169 [En línia].
RONDALLER (28/9/2018). Color fragmentat (1) [En línia].
RONDALLER (28/9/2018). Color fragmentat (2) [En línia].
RONDALLER (18/5/2020). Color fragmentat (3) [En línia].
RONDALLER (2/6/2020). Color fragmentat (4) [En línia].

Última actualització de la pàgina: 22/5/2023