The challenges of the future, debated in public spaces

Tue, 10/09/2024 - 13:19

The challenges of the future, debated in public spaces

Biennal de Pensament. From 8 to 13 October, the Biennial of Thought is bringing together outstanding artists such as Wajdi Mouawad, Herta Müller, Zadie Smith and Perejaume, among others.

From 8 to 13 October, the Biennial of Thought is bringing together outstanding artists such as Wajdi Mouawad, Herta Müller, Zadie Smith and Perejaume, among others.

Quins són els reptes que afronta el món d’avui i com els hauríem d’abordar? S’ho pregunten veus destacades de l’escena, les lletres, el pensament, el món acadèmic i fins i tot la música en la quarta edició de la Biennal de Pensament (a la imatge, un fragment del cartell d’enguany, obra d’Octavi Serra), que porta a Barcelona un seguit de debats sobre assumptes centrals en el món contemporani sota el lema “L’endemà de tot”.

Organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), i el Canòdrom – Capital Europea de la Democràcia, el comissariat d’aquesta  edició de la Biennal de Pensament està a càrrec de Mar Rosàs, Raül Garrigasait i Xavier Fina, amb la col·laboració del CCCB. La programació artística ha estat dissenyada per La Sullivan.

Ells han plantejat una programació, amb prop de 65 activitats, que té molt a veure amb els moments en els quals vivim. Sembla que ja no hi hagi certeses, que tot estigui en plena transformació i que el món sigui fràgil i insostenible. Sí, és imprescindible un debat públic sobre assumptes com la democràcia, el postcolonialisme el transhumanisme i la intel·ligència artificial, la guerra a Europa, el decreixement, les polítiques lingüístiques, el feminisme, l’ecologia o les relacions entre Catalunya i Espanya. Són aquests, precisament, alguns dels temes que es tocaran en un seguit de trobades i debats amb personalitats del món de la cultura com Herta Müller, Perejaume, Wajdi Mouawad, Jason Hickel, Zadie Smith, Eliane Brum, Oyèrónké Oyèwùmi, Begoña Román, Carmen Urbita i Ana Garriga (Las Hijas De Felipe), Maria Rovira (Oye Sherman) i Ana Polo. Pareu atenció que hi ha molts noms coneguts més entre els prop de 120 ponents que participen en les activitats.

Tot passa en espais públics de la ciutat, entre els quals la plaça de Joan Corominas, on hi haurà la inauguració; el Pati de les Dones del CCCB; Can Felipa; el Canòdrom; la Model; la plaça Masadas; la plaça de la Virreina o els jardins de Pla i Armengol, escenari de les activitats de clausura.

Entre les moltes activitats previstes, la presència el dia 8 d’octubre a la plaça de Joan Corominas del dramaturg Wajdi Mouawad, en la sessió Volar amb ales ferides, moderada per la periodista cultural Laura Serra; la sessió Roba vella i veritats robades sobre mentides i veritats, a càrrec de l’escriptora Zadie Smith (mateix espai, 9 d’octubre); la instal·lació sonora Sirenes i robots al CCCB (del 8 al 13 d’octubre) o l’exploració del valor de la llibertat que ens proposa la premi Nobel Herta Müller a la plaça de Joan Corominas el 8 d’octubre.

La sociòloga i activista Oyèrónkẹ Oyěwùmí, parlarà l’11 d’octubre al CCCB sobre la colonització europea i els canvis que va implicar, a l’Àfrica i també en els marcs conceptuals del vell continent; les Tarta Relena ens mostraran els seus temes d’experimentació vocal i tradició a la plaça de Joan Corominas (8 d’octubre) i, el 12 d’octubre, al Teatre del CCCB, THEBADWEEDS presenten Electropop per un futur transespècie, un espectacle musical i força innovador que va més enllà de l’espècie humana.

Debats al Canòdrom sobre la Barcelona popular i la tradició democràtica (10 d’octubre) o sobre la defensa de la democràcia o la democràcia participativa (11 d’octubre); espectacles poètics com Alguien montó mis piezas, cargó mi batería y se fue (Mayte Gómez; Plaça de Masadas; 12 d’octubre) o un viatge al passat amb el pòdcast Las hijas de Felipe (plaça Masadas,13 d’octubre) són altres propostes d’interès. Afegiu al programa debats sobre la relació de Catalunya i Espanya i trobades amb Ana Polo i Maria Rovira sobre l’humor i l’odi.

També hi trobareu reflexions sobre el capitalisme, el feminisme, les cures i moltes propostes més als jardins del Doctor Pla i Armengol, xerrades sobre el lloc dels animals en el món d’avui (10 d’octubre a la plaça de la Virreina) i debats sobre la violència, el món queer, el decreixement o la filosofia de Kant, a més de discussions sobre els transhumanisme a la Model.

Afegiu a aquestes propostes (són només algunes de les moltíssimes que formen part del programa) les de l’apartat +Biennal, que teixeix aliances per a la reflexió col·lectiva mitjançant propostes organitzades per l’Ateneu-Institut Goethe, el Teatre Lliure, l’Espai Avinyó, l’IEC, l’IeMed, l’Oficina d’Afers Religiosos i Barcelona Metròpolis, entre altres.

Si voleu reflexionar sobre els reptes del món d’avui en espais públics i amb algunes de les ments més clares i creatives del món actual, no us perdeu la nova edició de la Biennal de Pensament, però abans consulteu al web el programa complet.