Crear mobles a partir de l’economia circular i amb un projecte social: "L'Estoc"

Quan

02/04/2018

“La trajectòria de l’Estoc és per sentir-se orgullosos. Difícilment vindran temps pitjors. En el camí d’un emprenedor i d’un projecte jove has de superar molts reptes, i haver-ho fet et dóna molta força”.  Ho diu Jordi Mayals, gerent d’aquesta petita cooperativa creada el 2012, dedicada a dissenyar i fabricar mobiliari a partir del reciclatge de materials, principalment fusta, i que dóna feina a persones amb diversitat funcional. Un negoci que ara té l’objectiu d’assolir la seva consolidació, amb una cartera de clients estable.

L’Estoc està constituït per cinc socis. A la cooperativa es dissenyen i es fabriquen sofàs, taules, cadires, miralls i prestatgeries, entre d'altres peces de mobiliari, amb la fusta procedent de palets o bobines (de cablejat), per exemple. El fet de participar i promoure una economia circular, amb la qual es dóna nova vida a vells objectes, i el valor afegit social que aporta la inclusió en el mercat laboral de persones amb discapacitat, li va fer merèixer el guardó al comerç sostenible del Premi Comerç Barcelona en la seva darrera edició.

També és un negoci, com subratlla Mayals, i a l'Estoc li interessa seguir avançant “tot fent les coses d’una altra manera”, des de l’òptica de l’economia circular, del consum responsable, però també des de la visió que el seu és un projecte social que es vol potenciar. Els reptes són continus.

Clients a gust amb el mobiliari

A més de crear mobles, també ofereixen serveis, ja que fan tallers per a empreses, o per a particulars interessats en la restauració, per exemple. El showroom és al mateix taller i els clients hi poden triar el model de prestatgeria que més els agrada, a més del que hi ha a l’oferta del catàleg. També treballen per a empreses que els encarreguen mobles d’oficina i l’opinió que expressen és molt positiva segons es desprèn dels informes que en reben: “Els que treballen amb els nostres mobles diuen que es troben molt a gust amb les nostres taules. Això ho transmeten els materials i qui ho ha fet”, destaca Mayals.

La idea de practicar un consum responsable està cada cop més estesa entre els consumidors, més informats sobre l'origen dels productes gràcies a l'ús de la tecnologia. Tot i això, el gerent de la cooperativa considera que el consum responsable és un concepte incipient. Els consumidors es preocupen per conèixer l’origen dels productes que compren, tot i que Mayals apunta que també és important que el producte agradi. “Si a més resulta que el producte té un contingut, com és el nostre cas, això ajuda a la venda i a fidelitzar els clients, amb transparència -afegeix. Això és un fet que no té marxa enrere”. L’associació Solidança, un dels seus clients, que ven roba de segona mà, els ha encarregat la fabricació d’aparadors per a les seves botigues.

La creativitat és clau

Més enllà de modes i  gustos, els treballadors de la cooperativa l’Estoc tenen sempre en compte la creativitat com una de les idees claus. És un fet inherent, sosté el gerent, motiu pel qual es converteix en un repte permanent: “Si no n’hi hagués, l’Estoc decauria. Ens ha fet néixer i créixer, i té molt d’impacte en tot el que fem”.

Les tasques que es fan a l’Estoc a l’hora de crear mobles són principalment de caràcter artesanal. Polir, decapar, muntar, pintar, envernissar, són algunes de les tasques que fan els treballadors i els estudiants de les escoles de fusteria que hi participen ("Sant Miquel" de Sant Feliu de Llobregat i "Montserrat" de Barcelona). El més positiu de l’activitat laboral que fa l’Estoc és, segons Mayals, que encaixa amb les capacitats de les persones que hi treballen, i així la motivació dels treballadors és molt alta: “S’ho senten molt seu”.