El REC mou el comerç del barri

Quan

9/10/2018

“Són diners que es gasten al barri i cal aprofitar-ho”, afirma la Cristina Soria sobre la posada en marxa de la moneda ciutadana rec. És presidenta de l’associació de comerciants Zona Nord i té una herboristeria a Ciutat Meridiana. En Josep Jordà, forner a la Trinitat Vella, destaca: “Estem molt il·lusionats perquè és una moneda per al barri, es mourà per aquí”.

L’experiència de comprar a les botigues amb la moneda rec ha arrencat fa tot just uns dies a 10 barris de l’eix Besòs de Barcelona. És una moneda digital que neix en el marc del projecte B-MINCOME amb el suport de la Unió Europea. De moment, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en circulació uns 42.000 euros en recs, procedents del primer pagament del 25% del Suport Municipal d’Inclusió (SMI) a 315 usuaris del B-MINCOME.

Qualsevol persona que vulgui comprar amb recs pot bescanviar euros per la nova moneda ciutadana de Barcelona i utilitzar-los en els comerços que accepten els pagaments. Funciona a través d’una aplicació al mòbil que no comporta costos i mostra els comerços on es pot comprar amb recs.

Recuperar clients

El rec és una iniciativa que té com a objectiu promoure el comerç de proximitat als barris. Als aparadors dels comerços participants a l’experiència hi ha el distintiu que informa el públic que s’hi accepta el pagament en recs. Els clients, des de fa uns dies, pregunten als comerciants per la novetat.

La Loli té una papereria a poca distància de la herboristeria de la Cristina a l’avinguda Rasos de Peguera de Ciutat Meridiana. S’ha estrenat amb tres clients que li han comprat productes de papereria amb recs. I són clients que no havia vist des de feia molt de temps. Els ha recuperat i, a més, amb els recs, diu que ara li compren més del que solien fer. Com a comerciant veu l’experiència amb molt bons ulls: “Estic molt contenta. Perquè ara els clients, que disposen dels recs, coneixen millor la botiga, veuen que hi ha més productes”. La Loli, com la Cristina i en Josep són comerciants pioners amb l'acceptació del rec per als pagaments a les seves botigues.

Fer interessar altres comerciants
La presidenta de l'Asociació de Comerciants Zona Nord està satisfeta que la introducció del rec hagi atret la participació d’altres establiments. “Com a associació estem treballant per fer que s’interessin més comerciants, i que les seves botigues siguin de productes de primera necessitat”.  Recentment, dos comerciants paquistanesos, amb una carnisseria i una fruiteria, respectivament, també han obert les seves portes al rec i a més s’han associat a Zona Nord. Prop d’una vintena dels 44 comerciants associats a aquesta entitat s’hi han implicat.

A la Cristina li agradaria que l’experiència anés més enllà, per exemple, que les taxes municipals, o la quota dels autònoms a la seguretat social, es poguessin pagar amb recs. De moment, no obstant, espera que noves accions de comunicació arribin a més veïns i comerciants.
Explica que a Ciutat Meridiana hi ha 260 famílies que es beneficien del suport econòmic de l'SMI, i si aquestes famílies disposen de recs, els destinaran a compres al barri, cosa que suposarà un incentiu per als comerços de proximitat.

Avantatges de comprar amb recs
A la Trinitat Vella hi van a comprar molts veïns de la Trinitat Nova de forma regular, apunta el forner Josep Jordà, membre de l'asociació de comeciants de Trinitat Vella. Explica que entre tots dos barris, hi ha 150 famílies que reben el suport de l’SMI i a les quals se'ls pot oferir un servei amb pagament en recs.

“Estem fent reunions amb molts comerciants perquè hi participin –indica-. És cert que encara n’hi ha que primer volen esperar a veure com funciona tot, però quan els clients vegin que un comerç accepta el pagament en recs serà un avantatge per a aquest establiment davant d’un altre”. Ara per ara, sis comerços del barri de l'associació Trinitat Comerç ja han obert les seves portes al rec. Coincideix amb la Cristina que en aquesta fase inicial calen comerços de productes d’ús quotidià per facilitar la introduccio de la moneda al barri.

Una moneda per al barri i una experiència digital del comerç
Per a en Josep el rec “és una moneda per al barri” cosa que ha de beneficiar el territori i revitalitzar-lo. “Jo també faré compres amb els recs –assegura-, perquè crec que és important que es faci servir en el nostre entorn més proper, i evitar estigmatitzar la moneda. Des de la junta de comerciants ho veiem molt clar”.

Josep Jordà explica que l’experiència serveix també perquè els comerciants puguin fer la seva entrada en el món digital de les vendes. El seu forn –Forn Trinitat- té pàgina web i presència a les xarxes socials, i diu que el rec, que és moneda digital, li permetrà explorar nous camins també en la venda on line. A més de voler enfortir la cohesió social als barris, el rec obre més expectatives.