Cooltiva't apropa les arts escèniques de gran qualitat als instituts, a partir d’una programació de 10 espectacles pensada pels joves de 12 a 18 anys que aconsegueix arrancar tant un somriure com una llàgrima.

Durant el curs 2023-2024, portem l’actualitat a escena com mai s’ha fet abans, perquè la realitat supera la ficció.

PROGRAMACIÓ

1r trimestre:

  • Alan. 24 d’octubre, 7 i 14 de novembre 2023.

L’obra està inspirada en la vida d’Alan Montoliu, un noi de disset anys que per culpa de l’assetjament escolar i la transfòbia que pateix, decideix suïcidar-se. Un espectacle necessari que ens convida a reflexionar sobre temes importants com la identitat personal i la llibertat individual, mentre ens emociona amb una banda sonora original i una posada en escena espectacular. A través d’aquest musical, podem aprendre valors positius com el coratge per ser un mateix i seguir els nostres somnis, així com la importància del suport emocional en moments difícils.

  • L'amic retrobat. 26 d’octubre i 8 de novembre 2023.

La cèlebre novel·la sobre l’amistat de dos enemics en temps de guerra. Una història d’amistat i descoberta, però també un record a un dels capítols més foscos del passat segle XX i un toc d’alerta a com determinades ideologies poden dinamitar el respecte, la convivència comuna i els cercles i espais íntims. L’amic retrobat de Fred Uhlman relata a través de la veu d’un home adult, Hans Schwarz, fill d’una família jueva, la història d’amistat amb Konradin Von Hohenfels, fill d’una família aristocràtica de Suàbia. Els dos nois no poden viure al marge de les circumstàncies externes que començaran a notar en les seves respectives famílies, i mica en mica, això anirà enterbolint la seva amistat.

  • La dona fantasma. 9 i 16 de novembre 2023.

Una obra sobre la memòria i l’oblit, sobre el cos i la mort, sobre el teatre i la vida. Una sàtira immoral sobre la moral, una revisió sobre la funció de la ficció, un retorn a la infantesa, al primer amor, al moment en què tot era possible, com en el teatre. La dona fantasma gira al voltant de quatre mestres de finals dels anys setanta que tenen una vida intensa i malenconiosa, marcada per l’atenció als seus pares i als seus fills, pels desenganys amorosos i pels desafiaments que els provoquen els seus alumnes. Un fet de natura extraordinària irromp en aquesta esglaiadora quotidianitat: l’aparició d’una dona fantasma.

2n trimestre:

  • Bèsties. 16 i 17 de gener 2024.

Un text que ens parla sense embuts sobre la cultura de la hipersexualització i la pornificació dels i de les menors. Sobre l’escenari (Marta Marco), una psicoterapeuta repassa les repercussions d’un cas extrem: la filla de vuit anys de la seva pacient vol posar-se pits. A través d’una circumstància que pot semblar-nos aberrant i anormal ens convida a revisar la nostra cultura. Quan, i com, comences a adonar-te que la teva moral està sent dirigida per la cultura popular? L’autora ens llença a través d’aquesta història u punyent “I si?” en una societat en la qual la sexualitat i el gènere són una part tan important de qui som, com ens identifiquem, i com ens definim. Quan és massa d’hora per lluitar pels nostres ideals sexuals?

  • Cr#sh (tothom pot caure). 25 i 26 de gener 2024.

Espectacle fresc, humorístic i vitalista, a cavall entre l’auto testimoniatge i la ficció, que pretén ser un cant a l’autoestima i a les cures, tot per parlar de la salut mental als adolescents. Al cap i a la fi, tothom pot caure. En el marc d’una prova esportiva, tres joves reviuen els moments més durs de la seva adolescència. A cada pip de la prova, es mostren fragments d’una joventut on no es parlava de ni de l’ansietat, ni de l’autoestima ni de la salut mental. I aquí venim a parlar d’això. De tot allò que mai ens van explicar a les classes. Venim a mostrar les caigudes per no pelar-nos els genolls.

  • Elling. 7 i 15 de febrer 2024.

Una història d’amistat que traspassa els convencionalismes socials, sorprenentment i magníficament interpretada. Elling ens ensenya que a través de la poesia, l’amor i l’amistat hi ha un camí per a l’esperança. Elling i Yarne, dues persones que viuen recloses en un hospital psiquiàtric, són enviats pel govern a un pis d’”adaptació”, a fi de preparar-se per a la vida “normal”. Hauran de solventar obstacles de màxima dificultat: trucar per telèfon, fer servir calçotets o preparar el sopar de Nadal. Per a aquesta parella, dur a terme les activitats més elementals i corrents es converteix en un perillós safari per la jungla urbana.

  • La disputa. 6 i 14 de març 2024.

La disputa posa en escena un combat de gran importància entre dos dels filòsofs més importants del segle XVIII, Voltaire i Rousseau. Una obra escrita pel francès Jean-François Prévand de la mà d´un dels grans del nostre teatre, Josep Maria Flotats, encarregat d’adaptar i dirigir aquest text que protagonitza. Un pamflet anònim acusa Jean Jacques Rousseau per haver abandonat els seus cinc fills. Rousseau recorre a Voltaire per esbrinar plegats qui és l’autor d’aquesta abominació. Això ens dona l’oportunitat d’assistir a una gran escena domèstica on els dos filòsofs enfronten les seves idees sobre Déu, la igualtat, l’educació i el teatre. Dues maneres igualment generoses, però molt diferents de concebre la societat.

3r trimestre:

  • Jauría. 11, 18 i 25 d’abril 2024.

Ofereix una visió objectiva del que viuen les víctimes d’assetjament sexual, a partir dels fets reals que van succeir a Pamplona la nit del 6 de juliol de 2016. Jordi Casanovas ha escrit un text basat en el judici d’aquest cas que va marcar un abans i un després, on la denunciant és obligada a donar més detalls de la seva intimitat personal que els denunciats. Jauría ha rebut els premi Max a Millor espectacle i Millor adaptació teatral així com el Premi Cultura Contra la Violència de Gènere 2019 atorgat pel Ministeri d’Igualtat per la seva contribució a l’erradicació de la violència contra les dones.

  • Una llum tímida. 9 i 16 d’abril 2024.

Combinació de text i música en una obra que trenca amb el silenci, i reivindica les vides de les lesbianes com allò que són: la memòria històrica del nostre país. La Isabel és una jove professora d’història d’una escola a l’Espanya dels anys del franquisme i està profundament enamorada de la Carmen, la professora de literatura. Neix una història d’amor entre elles dues que semblarà haver-se d’acabar quan la família de la Carmen, l’obliga a internar-se a un hospital de malalts psíquics per curar-se d’aquest amor que no està ben vist. Temps després, la Carmen retorna a casa amb la Isabel, deixant família, hospital i feina enrere. La Isabel intentarà ajudar-la a sobreviure fins a les últimes conseqüències.

  • Burro. 15 i 23 de maig 2024.

Carlos Hipólito protagonitza diversos monòlegs basats en textos clàssics d’ases. En una finca buida, un burro lligat a una estaca explica la seva vida a la seva ombra mentre s’hi acosta un incendi forestal. S’inicia així un viatge tragicòmic, divertit, tendre, poètic i profund que explora els grans textos clàssics sobre l’ase i la intensa relació entre animal i ésser humà. La música en directe i el teatre més pur acompanyen aquest ase sense nom, de sis mil anys, en un recorregut per les seves aventures, desventures i peripècies al llarg de la història. Ay Teatro presenta una tragicomèdia amb música en directe inspirada en les obres mestres de la literatura que giren al voltant de l’ase. Protagonitzat per un dels actors essencials de la història del teatre espanyol.

Planificar

Villarroel Teatre

Adreça:
Villarroel, 87
Districte:
Eixample
Barri:
l'Antiga Esquerra de l'Eixample
Població:
Barcelona