El Festival Món Filigranes, un èxit col·lectiu

El Festival Món Filigranes, un èxit col·lectiu

15/10/2024 - 16:33

Aquesta era una jornada festiva impulsada i organitzada pel departament de Coordinació Territorial d'Acció Comunitària i Associacionisme de l'Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb una quarantena de grups i espais de costura comunitària de la ciutat.

La trobada formava part del projecte Fem Filigranes, que visibilitza i dona suport als grups de costura comunitària de Barcelona.

Durant el festival gent de totes les edats, orígens i nivells d’expertesa vam poder gaudir de moltes activitats relacionades amb la costura, com ara tallers a l’aire lliure, exposicions de peces fetes per dones dels grups de costura comunitària, taules rodones i un espai d’intercanvi d’experiències. D’una camisa en podies fer un coixí, o d’un mitjó en feies un ninot, es podien aprendre tècniques de costura menys comunes, com ara la cianotípia o el brodat boro sashiko… Mentrestant, també s’estaven emetent en directe diferents programes de ràdios que formen part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona.

Al migdia es va poder participar en una acció artística de memòria col·lectiva sobre la costura. En aquesta acció es van llegir memòries tèxtils de les dones que han participat en les trobades de Memòries Tèxtils i, posteriorment, el públic també va poder exposar-ne les seves. Així, aquestes memòries van esdevenir encara més col·lectives, ja que no tothom tenia experiència professional en l’àmbit de la costura.

L’activitat final va ser la passarel·la, on es van mostrar 45 creacions dels participants dels grups i projectes de costura. Va ser un moment molt emocionant que ens va contagiar d’energia i il·lusió, sobretot pel fet de compartir-ho: com bé va mostrar una de les dones que va modelar, “Estimem cosir juntes”.

A través de totes aquestes activitats, el públic que va assistir-hi va poder reflexionar sobre diversos temes relacionats amb la costura, com ara l’organització col·lectiva, l’empoderament de les dones que treballen al tèxtil i la moda circular i sostenible.

Gràcies a tothom que heu fet possible aquest èxit col·lectiu: des dels grups i espais de costura comunitària que vau ajudar amb les activitats, com les entitats que vau cedir material (La Nau i Andròmines) i tot el públic que hi vau participar!

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat