Plan to Boost the Social and Solidarity Economy (2024-2027)
The Plan to Promote the Social and Solidarity Economy 2021- 2023 (PIESS in Catalan) consolidates the previous plan's approach, and is the result of the combined efforts of different departments within the City Council and Barcelona Activa that are geared towards Barcelona's SSE. Approximately €21.8 million will be allocated to it during the three years it will be in force.
The PIESS 2021-2023 follows and adapts the roadmap set out by the Barcelona 2030 Social and Solidarity Economy Strategy (#ESSBCN2030 Strategy) while identifying, prioritising and applying the actions with the most impact on municipal public policy. The Plan, a working document that facilitates implementation of the Strategy in the municipal sphere, has been adapted through the participatory process involving Barcelona City Council and the SSE sector in the city.
The PIESS 2021-2023 has 12 goals and 65 actions that respond to the six key challenges of the SSE:
Objectius estratègics
La visió del Pla d’Impuls de l’ESS 2024-2027 es tradueix en uns objectius estratègics que guien la priorització de les accions a desenvolupar en els propers quatre anys:
-
ESS més forta i articulada
Promoure una major resiliència i un increment d’escala de l’ESS a través de diversos models
-
ESS més accessible, atractiva i reconeguda
Afavorir l’accés a l’ESS per part de tota la població
-
Polítiques públiques més coproduïdes, transversals i referents
Fomentar la transversalitat i la referència de l’ESS en les polítiques públiques
Mesures destacades per a promoure una major resiliència i un increment d’escala de l’ESS a través de diversos models
- Ajuts i finançament: convocatòries de subvencions Enfortim l’ESS (per l’enfortiment i l’impuls de la Intercooperació de l’ESS a Barcelona) i Impulsem el que Fas (línies d’ajuda al desenvolupament de l’economia de proximitat, amb modalitat específica adreçada a empreses i organitzacions de l’ESS), i prova pilot d’ajuts salarials per a l’atracció de talent de perfils singulars a l’ESS.
- Elaboració i desplegament del Pla de digitalització de l’ESS en el marc de l’Estratègia de l’#ESSBCN2030 en col·laboració amb el servei techcoop de Bloc4BCN, la Universitat de Mondragón per la generació de coneixement entorn de la digitalització i plataformització de l’ESS; consolidació i extensió de les eines de diagnosi i formació per a la digitalització del teixit de l’ESS (DigitESSt i DigiTeca); activació d’un servei de suport en digitalització a les organitzacions per part d’experts del Servei d’Assessorament a l’Economia Social i Solidària (SAESS).
- Impuls d’ecosistemes d’ESS a la ciutat com l’impuls d’un Hub d’ESS a la Nau Klein de l’Escocesa.
- Creació d’una Escola de lideratge i direcció d’organitzacions de l’ESS.
Mesures destacades per afavorir l’accés a l’ESS per part de tota la població
- Suport a sectors estratègics de l’àmbit de l’ESS: activitats de dinamització i acompanyament a organitzacions de l’ESS del sector tèxtil, tecnològic i del sector de les cures.
- Impuls del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Barcelona: suport i col·laboració amb la Federació de Cooperatives d’Habitatge de Catalunya, la XES i altres agents referents de l’habitatge cooperatiu per al seu impuls.
- Suport de la coordinació i la difusió d’eines i plataformes d’intermediació laboral a l’ESS mitjançant un portal compartit i accions de comunicació.
- Difusió d’oportunitats i promoció de pràctiques amb centres educatius i universitats de Barcelona: accions subvencionables per Enfortim l’ESS, col·laboració amb l’eix del servei de JovESS de Bloc4BCN i treball en el marc del grup de treball d’Ocupació de l’#ESSBCN2030
- Consolidació dels esdeveniments (amb lideratge municipal) amb impacte per la introducció de la ciutadania a l’ESS: Fira de consum responsable (CR) i ESS de Nadal per a públic familiar
- Impuls d’instruments de comunicació i agenda compartida entre l’àmbit i la política pública, la seva visibilitat i ús estratègic en el marc de l’Estratègia de l’#ESSBCN2030 a través del grup de treball del Projecte de Ciutat #SomESS.
Mesures destacades per fomentar la transversalitat i la referència de l’ESS en les polítiques públiques
- Coliderar el desplegament de l’Estratègia de l’#ESSBCN2030: contribuir als projectes dels grups de treball; organitzar La Febrerada, trobada i festa anual de l’Estratègia; executar les accions per arribar als nous púbics dels reptes transversals; comunicar les accions tangibles; fer que l’Estratègia tingui influència a altres àrees municipals, i millorar la intercooperació entre grups de treball.
- Col·laboració amb l’Associació Bloc4 per a l’arrencada de l’activitat i posicionament del Bloc4BCN com a equipament referent de l’impuls del cooperativisme a la ciutat i al país. Inici dels serveis de Barcelona Activa al Bloc4BCN per complementar l’oferta de la cartera de serveis.
- Accions de referència per assolir una major participació de l’ESS en la contractació pública: espais d’assessorament i capacitació amb entitats i empreses d’ESS per promoure i facilitar l’accés a la contractació pública.
- Suport a la generació de dades de l’ESS per a la rendició de comptes, dades de l’ESS a la ciutat, avaluació d’impacte de les polítiques públiques i creació d’instruments i eines d’informació i recerca al voltant de l’ESS amb entitats representatives, universitats i centres d’estudis.
- Participació a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS).