Barcelona és el principal hub de start-ups del sud d’Europa

La ciutat es posiciona com el cinquè ecosistema de start-ups de la Unió Europea segons el rànquing Global Startup Ecosystem Index, publicat per la consultoria internacional StartupBlink.

..
05/06/2024 - 16:54 h

Barcelona es confirma un cop més com el hub líder d’empreses emergents del sud d’Europa. La capital catalana escala una posició en la classificació de la Unió Europea i s’estableix cinquena al Global Startup Ecosystem Index, només per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam.

La publicació també situa Barcelona com la millor ciutat del món en els sectors dels videojocs i la indústria farmacèutica. De fet, la posiciona al top 5 del món en cinc indústries: queda tercera en el sector de la internet de les coses, i cinquena en els del cleantech i els viatges.

StartupBlink, impulsora de l’estudi, és una prestigiosa consultoria especialitzada en l’anàlisi d’ecosistemes de start-ups. L’informe analitza 1.000 ciutats de 100 països i té en compte paràmetres com la quantitat de start-ups de cada ecosistema, la seva qualitat i el clima de negocis. També valora els espais de coworking, les acceleradores d’empreses, la quantitat d’èxits i unicorns, la tracció que generen les principals start-ups i altres factors.

Barcelona, una capital diversa i qualificada

“Barcelona és reconeguda com una ciutat intel·ligent, la qual cosa la converteix en un lloc atractiu per viure i treballar. La ciutat encarna un esperit emprenedor, impulsat pel seus talentosos professionals”, explica l’estudi.

També posa en valor l’excel·lència educativa de la ciutat i els seus centres tecnològics de primer nivell, i destaca el paper líder d’ESADE i IESE en l’aportació constant de graduats qualificats. El caràcter cosmopolita de la ciutat i el seu clima favorable als negocis, afirma, també atrauen cada vegada més talent estranger.

De fet, l’informe subratlla el servei de Business Landing impulsat per Barcelona Activa i dirigit a empreses i emprenedors internacionals que planegen instal·lar-se a Barcelona. També remarca el paper del Barcelona & Catalonia Startup Hub en la vinculació de start-ups tecnològiques amb oportunitats de finançament, i fa menció a esdeveniments d’èxit global, com el Tech Spirit Barcelona i el 4YFN.

Una aposta ferma per impulsar la innovació

La potent xarxa d’institucions barcelonines també s’ha guanyat una menció a l’informe. Les universitats, les institucions de recerca, els centres tecnològics i les grans empreses locals i internacionals fomenten un entorn dinàmic per a les empreses emergents, i faciliten col·laboracions i oportunitats de negoci.

En aquest punt, l’estudi ha destacat la importància dels hubs tecnològics de la ciutat, i posa en relleu els casos de l’Eurecat Technology Centre, el Catalan Institute of Photonics i el Barcelona Supercomputing Centre. Segons afirma, aquests centres són fonamentals per avançar en la investigació en camps com la informàtica, les ciències de la vida, les ciències de la terra i l’aplicació de la informàtica a la ciència i l’enginyeria.

L’accés a acceleradores i finançament

Les iniciatives dirigides a oferir oportunitats de col·laboració i finançament a les start-ups són clau en el desenvolupament d’aquest ecosistema emprenedor. L’estudi ressalta alguns dels programes que donen suport a les empreses en la seva fase inicial, a més d’oferir mentoria i networking.

D’aquesta xarxa de suport n’han resultat start-ups d’èxit, com TravelPerk i Inbenta, destacades a l’informe, que han aconseguit inversions importants de 95 milions i 37 milions d’euros, respectivament. “Barcelona compta amb una combinació d’empreses locals innovadores i grans empreses multinacionals de diversos sectors, incloses tecnologies d’avantguarda com la IA, la robòtica i la IdC, que milloren l’atractiu de la ciutat per a les startups”, conclou l’informe.