Principals commemoracions

Del 6 al 7 de febrer de 2024 
Laylat al mi’raj/Shab-e-Miraj

El Laylat al mi’raj o Shab-e-Miraj commemora el viatge nocturn del profeta Muhàmmad (que la pau sigui amb ell) de la Meca a la mesquita més llunyana de Jerusalem a galop de Buraq, d’on va ascendir al cel, es va purificar i va rebre instrucció per als musulmans de resar cinc cops al dia. Els musulmans assisteixen als serveis especials d’oració en una mesquita o bé commemoren el dia de festa privada a casa seva contant la història a la quitxalla o recitant oracions nocturnes especials.
Tipus: religiós 
Origen: islamisme


8 de febrer de 2024
Dijous Gras o Llarder

El Dijous Gras o Llarder és el primer dia del Carnestoltes. A Catalunya aquest dia és tradició menjar botifarra d’ou, a més d’altres de semblants, com ara la blanca o la negra, i també és costum menjar truita de botifarra. A l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons. En altres regions i països canvien les menges, però sempre estan centrades en el porc i en l’ou.
Tipus: cultural 
Origen: cristianisme


Del 8 al 14 de febrer de 2024
Carnaval o Carnestoltes

Festa d’origen pagà que se celebra el cap de setmana anterior a l’inici de la Quaresma. Són típiques les disfresses, les desfilades de carrosses, el rei Carnestoltes (que és un ninot grotesc) i l’enterrament de la sardina, 
que tanca la festa.
Tipus: cultural 
Origen: Cristianisme. Posteriorment evoluciona a celebració de cultura popular


Del 10 al 24 de febrer de 2024
Any Nou Xinès

L’Any Nou Xinès, també anomenat Any Nou Lunar o Festa de la Primavera a la Xina, és la festivitat tradicional més important del calendari xinès, celebrada també en altres països de l’Àsia oriental. Les celebracions comencen el primer dia del primer mes lunar i acaben el quinzè dia, quan se celebra la Festa dels Fanalets. Durant la vigília de Cap d’Any se celebra l’equivalent a la nit de Cap d’Any occidental, que en xinès es diu “chuxi”. El 2024 la celebració de l’Any Nou Xinès amb Barcelona es fa el dia 3 de febrer al voltant de l’Arc de Triomf.
Tipus: cultural
Origen: Xina, Vietnam, Tailàndia, Taiwan, Singapur, Laos, Cambodja, Corea...


12 de febrer de 2024
Santa Eulàlia

Celebració de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona. Festa major d’hivern de la ciutat. A Barcelona és una festa íntima i de petits formats, amb activitats de cultura popular molt diverses i per a totes les edats. Entre més actes, destaquen la processó de les Laies, el seguici de Santa Eulàlia, la diada castellera, les ballades de sardanes i el correfoc, amb la participació de bèsties fogueres i diables grans i petits.
Tipus: cultural 
Origen: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Perpinyà, Esparreguera... / Cristianisme
 


14 de febrer de 2024
Dimecres de Cendra

Primer dia de la Quaresma. Se celebra quaranta-sis dies abans del Diumenge de Pasqua. Aquesta diada, que per als catòlics és dia de dejuni com el Divendres Sant, es posa un polsim de cendra al cap dels fidels que van a missa. Segons la tradició, la cendra s’ha d’obtenir a partir de la cremació dels llorers i palmons beneïts el diumenge de Rams.
Tipus: religiós 
Origen: cristianisme


Del 14 de febrer al 23 de març de 2024
Quaresma

El temps de Quaresma és un període de preparació per a la Setmana Santa i la Pasqua. Aquest dia comença set setmanes abans de Pasqua i finalitza el dissabte anterior al diumenge de Rams.Actualment, són dies de dejuni el Dimecres de Cendra i el Divendres Sant o divendres de dejuni. El dejuni consisteix a menjar una sola vegada al dia i una col·lació molt sòbria al matí i al vespre. A més, tots els divendres són dies d’abstinència (no es pot menjar carn). El dejuni durant la Quaresma es considera una manera mitjançant la qual els cristians s’identifiquen amb el patiment de Crist durant la Passió.
Tipus: religiós 
Origen: cristianisme


21 de febrer de 2024
Dia Internacional de la Llengua Materna

Instaurat per la UNESCO, aquest dia es commemora la mort d’estudiants de Bangladesh el 1952 en una manifestació en defensa de la seva llengua, el bengalí. En aquesta data s’entrega el premi Linguapax, en defensa del plurilingüisme. Durant aquesta diada se celebren balls, es reciten poesies, es canten cançons, es representa teatre, s’expliquen contes i es practica qualsevol altre tipus d’expressió cultural amb l’objectiu de preservar i promoure les llengües i la diversitat lingüística arreu del món.
Tipus: institucional 
Origen: Nacions Unides


24 de febrer de 2024
Shangyuan (Festival dels Fanalets)

El Festival dels Fanalets és la festivitat xinesa que celebra la primera lluna plena després de l’Any Nou Xinès. Suposa el tancament del cicle d’Any Nou i, per tant, el final de les vacances. Es confeccionen fanalets per rememorar l’autoritat celestial sobre la foscor i es menja el tangyuan (汤圆) o yuanxiao (元宵). El tangyuan són unes postres xineses típiques fetes amb farina d’arròs glutinós amb farcit o sense, el qual pot ser dolç (de crema de sèsam o cacauet) o salat (de carn).
Tipus: cultural 
Origen: Xina