Suma d'esforços per combatre la pobresa infantil
dv., 20/11/2020 - 11:38
Reunió de treball entre més de 60 representants polítics i tècnics de l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona i l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona per fer front a la pobresa i les desigualtats en la infància.
Ja abans de la crisi de la covid-19, 3 de cada 10 infants de la ciutat vivien en risc de pobresa i exclusió social. Unes xifres alarmants que, amb la pandèmia i nova recessió econòmica, s’estan agreujant. Avui 20 de novembre, Dia Universal dels Infants, més de 60 representats polítics i tècnics de l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona (IIAB) i l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) s’han reunit per alinear esforços en la lluita contra la pobresa i les desigualtats en la infància des de tots els serveis i àrees del consistori i des de diferents estratègies.
La reunió, realitzada en el marc de l’Observatori 0-17 BCN, l’ha obert la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i l’ha tancat la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes.
En la primera part de la jornada, a càrrec del cap de l’Àrea de Cohesió Social i Urbana de l’IERMB, Sergio Porcel, s’han compartit les últimes dades disponibles sobre pobresa infantil a la ciutat i s’ha presentat un nou model estadístic de simulació de dades de pobresa infantil que permetrà estimar-ne l’evolució sense esperar a tenir disponibles els resultats de les últimes enquestes (que sempre arriben amb dos anys de decalatge).
En la segona part, s’han presentat tres estratègies de la ciutat per fer front a la pobresa infantil i maximitzar les oportunitats dels infants en situació de major vulnerabilitat. Lluís Torrens, director d’Innovació Social, de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, ha explicat com ha tingut en compte la infància el nou Fons d’Emergència Social municipal. Per la seva banda, Fina Pidelaserra, coordinadora de l’àmbit social del Pla de Barris, ha compartit la feina que s’està fent des de Pla de Barris en clau comunitària i d’enriquiment dels entorns relacionals dels infants en risc de pobresa. I, per últim Marta Comas, cap de la Unitat de Dades del Consorci d’Educació de Barcelona, ha explicat quin acompanyament s’està duent a terme des de l’escola a l’alumnat vulnerable per tal que la pobresa no esdevingui un predictor de pitjors trajectòries educatives.