La Festa Major de Gràcia és una de les celebracions populars més arrelades del territori. La festa dels graciencs i les gracienques és una festa familiar que s’organitza al voltant de tres grans eixos: inclusió, convivència i sostenibilitat. Aquests eixos representen els valors que es volen reivindicar a la festa, i amb el pas dels anys s’han anat assumint diferents reptes per aconseguir-los.

Inclusió

Cada any es treballa per fer de la festa un esdeveniment inclusiu i amb criteris d’accessibilitat, tant pel que fa a les barreres arquitectòniques com pel que fa a les barreres de comunicació, en el qual tothom tingui facilitats per gaudir-ne independentment de la seva diversitat. Així, la col·laboració entre el Districte de Gràcia, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i la Fundació Festa Major és fonamental per aconseguir aquest objectiu.

A banda d’això, s’organitzen activitats inclusives obertes a tothom, altres disposen del servei de llengua de signes i s’ofereix la subtitulació en les retransmissions del canal de YouTube que emet bona part de la programació.

Convivència

Es treballa de manera coordinada amb la Fundació Festa Major de Gràcia per donar més impuls a les activitats i programacions diürnes. Amb el gir cap a una festa familiar, es vol recuperar l’esperit originari de les festes. Per això, es programen força activitats adreçades als infants i les famílies reforçant les activitats en horari diürn.

Sostenibilitat

Un any més, la Festa Major de Gràcia es vol consolidar com una festa sostenible. Es torna a repetir l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús. També es manté l’aposta per la recollida selectiva de residus en els diferents espais de festa major i es repeteix la recollida selectiva en la retirada dels guarnits.

Lliure d'agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

La Festa Major comptarà amb un punt d’informació i assessorament situat a la pl. Revolució. L’objectiu és prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones que pateixin violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic, en el context de festa major.