La Festa Major de Gràcia és una de les celebracions populars més arrelades del territori. La festa dels graciencs i les gracienques d'enguany, és una festa familiar que s’organitza al voltant de diversos eixos: la recuperació de la normalitat, la cultura popular, l'inclusió i gaudir d'una festa lliure d'agressions masclistes

Una festa que recupera la normalitat

Del 15 al 21 d’agost Gràcia celebrarà la Festa Major amb un total de 23 carrers guarnits. Enguany es recupera el format habitual d’abans de la pandèmia i en total s’han programat més de 900 activitats per als set dies de festa en els diferents carrers i places. Al llarg de tota la setmana s’ha pensat una festa familiar, sostenible i inclusiva.

Tant la Fundació Festa Major de Gràcia com el Districte de Gràcia han treballat conjuntament durant tot l’any perquè tothom que passi per Gràcia els dies de festa pugui gaudir d’un ampli ventall d’activitats obertes, plurals i participatives. Un altre dels aspectes que s’ha treballat és la convivència i la compatibilitat d’usos de l’espai públic durant els dies de festa.

Cultura Popular

Enguany tindrà lloc la presentació de la nova figura festiva a Gràcia: El Lleó de Gràcia. La figura es presentarà el dia 15 d’agost durant el Matí de Festa Major i sortirà de la seu del Districte en finalitzar els balls. La nova figura, que s’incorpora al bestiari festiu de la Vila de Gràcia, és iniciativa del grup de l’Àliga de Gràcia.

Inclusió

La Festa Major de Gràcia 2022, com ja ho ha estat en edicions anteriors, serà una festa inclusiva. Hi haurà diferents activitats i actuacions pensades i destinades, específicament, a persones amb diferents tipus de discapacitats perquè puguin gaudir d’una festa major en família i accessible. De fet, la festa inclusiva s’integra de forma transversal a la programació dels diferents carrers i espais de festa.

La festa torna a apostar per activitats amb audiodescripció del programa, la traducció a llenguatge de signes i subtítols al Pregó i del lliurament de premis, una programació inclusiva a Punt Verd Tabuenca i Bailén i Sol i, enguany com a novetat, hi haurà visites guiades inclusives a càrrec d’ATRA.

També aquest 2022 tant el Pregó com de l’acte de lliurament de premis es gravaran per tal que tothom els pugui visionar posteriorment al web del Districte de Gràcia.

Lliure d'agressions masclistes i LGTBI-fòbiques

La Festa de Gràcia 2022 vol tornar a ser una festa segura i feminista, una festa lliure d’agressions sexistes, treballant la prevenció i  amb la inclusió del punt lila a la plaça Revolució, que oferirà assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques

L’objectiu és prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones que pateixin violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic en el context de festa major. Aquest punt consta d’un espai que permet oferir una atenció acurada i en un entorn còmode i de confiança a aquelles persones que han patit qualsevol tipus de violència o bé volen rebre informació i assessorament.

Aquest espai tindrà un horari ampliat respecte el 2021:

  • Dilluns 15, de 20:00h a 5:00h
  • Dimarts 16, dimecres 17 i dijous 18, de 22:00h a 5:00h
  • Divendres 19 i dissabte 20, de 22:00h a 6:00h
  • Diumenge 21, de 19:00h a 22:00h

Com a reforç, diverses parelles de persones informadores recorreran cada dia els espais de la Festa Major per avaluar situacions de risc i oferir assessorament i acompanyament in situ.

Enguany també s’estableixen per part de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra tres itineraris segurs per prevenir qualsevol tipus de conducta delictiva i contra la llibertat sexual:

  • Itinerari 1: Plaça de Lesseps – Gran de Gràcia – Diagonal
  • Itinerari 2: Plaça de Gal·la Placídia – Trav. Gràcia – Joanic – Bruniquer
  • Itinerari 3: Plaça de Lesseps – Torrent de l'Olla – Còrsega

La programació de l’espai Dones del 36, com en anteriors edicions, comptarà amb programació feminista.