Per reforçar el compromís amb la lluita contra les violències masclistes, l’Ajuntament de Barcelona impulsa la campanya “Pregunta, parla, escolta” que posa el focus en la necessitat d’encoratjar les dones que posen paraules al patiment i l’angoixa viscuda a causa de la violència masclista. Des del districte de Gràcia s’han programat diferents activitats que conviden a la reflexió i visibilització de la violència masclista.
ACTIVITATS A GRÀCIA PEL 25N
Enguany l’acte central tindrà lloc el 24 de novembre a la plaça de la Virreina.
A les 19 hores:·
-Actuació de Kdansa, que mitjançant un llenguatge actualitzat de la dansa Jazz, fa una proposta escènica dinàmica. A través d’una música moderna i 12 caixes, representen l’alliberament del patriarcat i l’empoderament de la dona.
· Lectura del manifest per la Comissió Feminista dels Castellers de la Vila de Gràcia.
A les 22 hores:
· Actuació ‘Estimar és de Valents’, trobada musical i poètica on la cantautora Laura Socaixina i la poeta Olza Olzeta s’uneixen per tractar l’amor des de la tendresa, el dol i l’esperança.
· Actuació de la cantautora Alba Luz. Amb influències del flamenc, el jazz i la cançó protesta, l’Alba Luz explora en el seu directe un so que parteix de la poesia més íntima per a crear un espai personal i sensible que aborda el col·lectiu.
Altres activitats:
- ATENEU DE FABRICACIÓ DE GRÀCIA
24 de novembre, de 16h a 18h.
Reivindica el feminisme
Denuncia la violència masclista i lluita per la igualtat a través de la ciència i la fabricació digital. Vine a conèixer l’Ateneu de Fabricació de Gràcia i crea amb nosaltres cartells inclusius amb cartó reciclat i talladora làser .
Edat recomanada: Obert
Carrer del Perill, 8. - CASAL DE BARRI CAN CAROL
-23 de novembre, de 19h a 20.30h.
Xerrada: La revolta de l’Iran i el paper de la dona
La politòloga d’origen iranià Anahita Nassir, de l’Associació Mujer Vida y Libertad, parlarà de la història de l’Iran i la situació política actual del país, fent èmfasi en la lluita de les dones en aquest context. Quina és la seva situació jurídica i quines alternatives i possibilitats tenen per davant. Després de la xerrada, s’obrirà un espai de diàleg.
Edat recomanada: Joves, adultes, grans.
Organitza: Cercle de Dones de Can Carol
C/ Cambrils, 26-28.-24 de novembre, a les 18h.
Fem pancartes pel 25N
Punt de trobada per fer pancartes per anar a les diferents manifestacions convocades pel Dia Internacional Contra la Violència Masclista. Vives i combatives, a Can Carol construïm unides.
Edat recomanada: Obert
C/ Cambrils, 26-28.-2 de desembre, d’11h a 14h i de 16h a 20h.
III Jornada Feminismes Interseccionals: Resistències transgeneracionals
En la seva 3ª edició, la Jornada Feminismes interseccionals continuarà esdevenint un espai de trobada, reflexió i construcció de discurs des d’una perspectiva interseccional.
Aquest any centrat en la recuperació de memòria col·lectiva de les genealogies feministes de resistència per fer front a les violències enfrontades de forma estructural i històrica per dones i classes populars, tals com la coalició entre feixisme, capitalisme i masclisme.
Activistes i investigadores feministes que promouen polítiques de reconeixement d’aquestes resistències, de vegades paradoxals, desplegades per dones de classes populars, i expertes en transmissió transgeneracional del trauma. També es durà a terme un taller d’artteràpia de creació de fanzines com a eina de sanació col·lectiva, identificant ferides i/o posant en valor llegats de resistència i generant nous relats col·lectius per la justícia i la reparació.
Inscripcions: letnografica@letnografica.org
Edat recomanada: +16
Organitza: L’Etnogràfica. Antropologia per a la transformació social
C/ Cambrils, 26-28. - CENTRE CÍVIC EL COLL
Dijous 23 i divendres 24 de novembre, a partir de les 17h.
Fem cartells pel 25N
Vine a preparar els cartells per manifestar-te al 25N, t’oferim el material que necessitis!
C/ de Sicília, 321. - BIBLIOTECA VILA DE GRÀCIA
Durant el mes de novembre 2023.
Mostra de novel·les juvenils distòpiques i de ciència ficció. Recomanada per a lectores de 15 a 30 anys. - CASAL DE BARRI CARDENER
Divendres 24 de novembre, a les 19 h.
Presentació de llibre i documental: Experiències d’acompanyament a dones a Catalunya i Palestina.
Preu: 10 € (cal comprar el tiquet de dilluns a dijous de 16 h a 19.45 h al Casal)
A càrrec de l’Associació de Dones Ciberdona Casal de Barri Cardener.
A partir de 18 anys
25N: EN DADES, XIFRES I SERVEIS
En els darrers anys, els estudis sobre l’impacte de les violències masclistes han aportat dades que dimensionen un problema estructural en la nostra societat. Aquestes dades, com les que recull l’Enquesta sobre les violències masclistes a Catalunya (2021), visibilitzen i fan objectiva una realitat global amb un abast intergeneracional:
- El 79,3% de les dones han patit violència masclista
- El 38,8% dels casos de violència masclista tenen lloc a les xarxes socials
- El 82,7% de les joves han patit, almenys, una situació de violència sexual
A Barcelona també coneixem el context de les violències sexuals, les més prevalents, gràcies a la tasca d’atenció dels dos hospitals de referència de la ciutat, que disposen d’unitats especialitzades per assistir qualsevol persona que hagi patit una agressió sexual:
- L’any 2022 l’Hospital Clínic va atendre 345 dones de més de 16 anys per violació, gairebé una cada dia.
- Entre novembre del 2021 i novembre del 2022 l’Hospital de la Vall d’Hebron va atendre 341 menors, de 16 anys o menys, per violència sexual.
Darrere de cada una d’aquestes xifres hi ha una història. Una història que pot ser propera o viscuda en primera persona. Cal escoltar, preguntar i parlar sobre les violències masclistes, en totes les seves formes. Comportaments que són abusius, assetjament a la feina, violència física i sexual, intimidació, insults. Fets que succeeixen a casa o al carrer, amb parelles o exparelles, familiars, companys de feina o desconeguts. Entre tots i totes, creem espais segurs on parlar sigui el primer pas per combatre les violències contra les dones.
Serveis gratuïts i confidencials per fer front a les violències masclistes
Un problema estructural requereix una resposta contundent de les administracions públiques. A Barcelona disposem d’equips especialitzats a atendre les dones i els infants que viuen una situació de violència masclista, desplegats tant en serveis específics, com el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) o els punts d’informació i atenció a les dones (PIAD), com en el servei d’atenció a la víctima (SAV) de la Guàrdia Urbana de Barcelona o els equips hospitalaris de l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Vall d’Hebron.
Podeu consultar més informació sobre els serveis i recursos municipals de Barcelona Antimasclista aquí.