Gràcia reparteix 3.000 pots de melmelada La Marga al Rebost Solidari i entitats socials

09/06/2022 - 12:38

L’entrega dels pots es farà el dia 13 de juny al magatzem del Rebost Solidari. Durant aquest mes de juny es repartiran gairebé 13.000 pots de melmelada arreu de la ciutat.

Al districte de Gràcia, per acord en un Consell d’Emergència Climàtica extraordinari, els 3.000 pots de melmelada es recepcionaran al Rebost Solidari el 13 de juny. D’allà, es farà entrega de La Marga tant a les famílies i persones usuàries del servei, com a una desena d’entitats i organitzacions veïnals que treballen amb col·lectius de persones en situació de vulnerabilitat o amb necessitats específiques de suport com ara gent gran, amb diversitat funcional, necessitat d’acolliment, etc.

El projecte es va iniciar el mes de febrer amb la collita de la fruita en el marc de ‘#BarcelonaEspigola’, una iniciativa per donar una segona vida a les taronges amargues dels arbres de la ciutat. En aquest projecte hi han participat els districtes de Les Corts, Ciutat Vella, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí, els quals repartiran fins a gairebé 13.000 pots de 160 g de melmelada La Marga a diferents entitats. Es van recollir un total de 2.640 kg de taronges, 440 a Gràcia.

Lliurament dels pots

El districte de Les Corts va fer dimarts un acte d’entrega de 1.200 pots de melmelada La Marga entre les entitats i escoles de persones amb discapacitat del districte. Aquestes entitats (Centre Ocupacional Les Corts, el Taller Ocupacional Ariadna, l’Escola Paideia, l’Institut de Pedagogia Terapèutica Jeroni de Maragas i l’Escola Esclat) van participar en el projecte de l’espigolada dels tarongers del Monestir de Pedralbes o als tallers d’educació ambiental que es van programar posteriorment.

Aquest acte forma part de les iniciatives promogudes des del districte de Les Corts per la celebració dels 10 anys de l’aposta per la inclusió. Els pots de melmelada compten amb la marca identificativa dels 10 anys d’inclusió i amb un codi QR accessible per a persones amb discapacitat visual amb la informació sobre el projecte.

El districte de Ciutat Vella organitza un acte avui dia 9 de juny a les 12.30 h amb la consellera tècnica del Districte, i les entitats següents: l’Associació Gabella, l’Institut Escola Elisabets, la Federació d’Entitats Filipines (Kalipi, Kudyapi, Agape) i Diàlegs de Dona. En total, es repartiran fins a 1.200 pots de melmelada La Marga.

L’Associació Gabella, que està fent un curs de ciclologística amb joves, com a pràctica de final de curs aprofitarà per distribuir els pots de melmelada amb la bicicleta de càrrega del banc de recursos mancomunat.

Al districte de Sant Andreu es repartiran 3.000 pots de melmelada La Marga. En aquest cas, s’ha volgut posar el focus en les persones grans del districte i fer-los partícips del projecte La Marga, ja que es tracta d’un col·lectiu que s’ha incorporat de manera transversal en nombroses activitats del districte. Els pots es repartiran a diferents Casals de Gent Gran dels barris de Sant Andreu, així com residències i pisos tutelats.

Al districte de Sant Martí s’estan acabant de realitzar els tallers del projecte La Marga als Casals de Barri del Poblenou i Bac de Roda. Un cop finalitzats, es procedirà al repartiment dels 1.200 pots de melmelada.

L’equip de Parc i Jardins reservarà una part de l’excedent per a difusió i regals institucionals.

El projecte La Marga

L’institut Municipal de Parcs i Jardins, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Espigoladors, entitat dedicada a fomentar l’aprofitament alimentari i el dret a l’alimentació, impulsen el projecte La Marga a cinc districtes de la ciutat amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat més saludable i que posi l’alimentació sostenible al centre.

La iniciativa té com a propòsit donar una segona vida a les taronges amargues de la ciutat i convertir-les en melmelada. Els pots, batejats com La Marga, són distribuïts a diferents entitats socials dels districtes que atenguin persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o de risc en la salut. Parcs i Jardins contribueix a fer una ciutat més saludable des que no s’apliquen productes fitosanitaris als arbres i al sòl. L’Agència de Salut Pública de Barcelona és l’encarregada de supervisar el procés i assegurar la qualitat del producte final.

El gener de 2021 es va dur a terme una prova pilot al districte de Sant Andreu i el febrer de 2022 es va estendre el projecte als altres quatre districtes. Concretament, durant el cap de setmana del 25 al 27 de febrer de 2022, es va dur a terme #BarcelonaEspigola, una sèrie de jornades per espigolar les taronges amargues de la ciutat.

En les espigolades s’hi van implicar 13 entitats i una part del voluntariat de la Fundació Espigoladors: en total més de 160 persones van recollir taronges en els 5 districtes. Es van recollir un total de 2.640 kg de taronges, que han estat transformades en melmelada de taronja amarga a l’obrador d’Es Imperfect, un projecte d’Espigoladors d’inserció sòcio-laboral, produint els gairebé 13.000 pots de 160 g que es repartiran entre els 5 districtes i Parcs i Jardins.

Posteriorment, s’han organitzat 25 tallers sobre sostenibilitat, emergència climàtica i aprofitament alimentari. Hi han participat aproximadament unes 300 persones de 15 associacions i entitats que havien o no participat prèviament a l’espigolada.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte amb més tarongers amargs és

Sant Andreu, amb un 35% del total de la ciutat. La iniciativa s’impulsa des del departament de Mans al Verd de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins i s’emmarca en l’eix 3 del Pla Natura: amb i per la ciutadania i en l’Estratègia de l’Alimentació Sostenible 2030.