A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

L'antic camp de futbol de la Font del Gos acull un ramat de cabres, ovelles i xais

07/04/2022 - 11:00

Medi ambient. La mesura forma part d'un pla pilot de pastura per a la prevenció d’incendis i la conservació de la biodiversitat de Barcelona

El Parc Natural de Collserola acull des del 7 d’abril un ramat mixt de cabres, ovelles i xais –format per 290 caps- amb l’objectiu d’incrementar la resiliència davant els incendis i per millorar la biodiversitat dels ecosistemes de la solana de la serra. El pla pilot es durà a terme fins a finals de juny al vessant barceloní de Collserola i permetrà fer una gestió forestal i de la neteja del sotabosc ecològica i sostenible.

La introducció de la pastura s’ha demostrat que és una de les millors accions cost-benefici en la gestió de les franges de protecció contra els incendis i per al manteniment dels espais oberts. El projecte potencia la recuperació del mosaic agroforestal d’alt valor paisatgístic i ambiental, i afavoreix la biodiversitat perquè potencia la flora i la fauna dels ambients oberts.

El ramat consta de 290 caps de bestiar que pasturaran de forma controlada sobretot per l’àrea de Collserola corresponent als barris de la Font del Gos i Montbau. En concret, el ramat el formen 130 ovelles, 80 cabres i 80 xais. A més, hi haurà dos pastors, tres gossos d’atura i un gos de vigilància. També s’ha instal·lat un corral provisional amb abeuradors, dipòsits d’aigua i una caseta magatzem a l’espai on hi havia l’antic camp de futbol de Can Notari.

Senyalització informativa i de comportament

Per tal de donar a conèixer el projecte a la població en general i, en especial, als visitants del Parc Natural –més de sis milions l’any 2021- s’han col·locat un seguit de senyals informatius i de comportament a les zones on pot haver-hi coincidència entre les persones usuàries del parc i l’àrea de pastura controlada on hi ha el ramat.

Entre els hàbits de comportament que cal complir, cal destacar:

  • Dur els gossos ben lligats en presència del bestiar i recollir els excrements.
  • No aproximar-se a menys de 10 m dels animals ni alimentar-los.
  • Respectar els animals, ja que per fer la seva feina necessiten tranquil·litat i silenci.
  • El ramat està vigilat per un gos de protecció, si us encreueu amb ell, cal aturar-se i estar tranquils; necessita un temps per reconèixer-vos. No amenaçar-lo ni acariciar-lo.
  • No apropar-se al gos ramader. Té cura del ramat i pot reaccionar agressivament si considera que sou un perill.
  • Evitar apropar-vos a menys de 10 m del tancat.
  • Si aneu en bicicleta, baixeu i camineu.

Altres experiències a Collserola

La pastura és una pràctica habitual al Parc Natural de Collserola i està permesa pel PEPNat (Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola). Actualment hi ha quatre ramats de dimensions mitjanes als municipis de Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i el Papiol. D’altra banda, un altre ramat de dimensions mitjanes provinent de Castellbisbal entra tot sovint a Collserola per la zona del Papiol.