Història de la Maternitat i Sant Ramon
Al sector central del barri es troben tres grans equipaments: les instal·lacions del FC Barcelona, el cementiri històric de les Corts (amb el modern tanatori adjunt) i el complex de la Maternitat. A banda i banda de tot aquest conjunt se situen les dues zones residencials: Sant Ramon i l'entorn de Torre Melina a ponent, a tocar del terme de l'Hospitalet, i l'entorn de la Maternitat i Can Bacardí, a llevant. A l'extrem occidental del barri, entre Sant Ramon i la Diagonal, hi ha una altra gran peça d'equipaments integrada, entre altres, pel Campus Universitari Sud i el Club de Polo.
El nom de Sant Ramon prové de la parròquia de Sant Ramon Nonat, d'estil neoromànic, que l'arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia va dur a terme l'any 1935. La Torre Melina era una antiga edificació, enderrocada el 1992.
La Casa de la Maternitat i Expòsits i el mas de Can Bacardí donen nom a l'altre nucli del barri. La Diputació de Barcelona va encarregar a l'arquitecte Camil Oliveras i Gensana el projecte d'una residència assistencial. El complex manté algunes d'aquelles funcions i actualment també s’hi troben altres equipaments i serveis, a més dels notables jardins, oberts a la ciutat. Prop de la Maternitat hi ha l'indret conegut com a Bederrida, ara espai d’ús esportiu, topònim citat en un document de l'any 945.
D’altra banda, els jardins de Bacardí, situats a la travessera de les Corts, són el testimoni fidel de l'evolució que van seguir molts dels masos al llarg del segle XIX, en transformar-se en finques d'estiueig. L'antic jardí particular és, avui, un espai verd d'ús públic.