En total s’han presentat a l’edició dels premis Montserrat Roig d’enguany 97 candidatures, 70 en la categoria de periodisme social, 15 en la de comunicació social i 12 d’investigació científica.
Els projectes guanyadors han estat decidits per un jurat format per setze persones de reconeguda trajectòria professional en els àmbits de la comunicació i dels drets socials. Cada distinció està dotada amb vuit mil euros, menys el premi especial del jurat, que no té dotació econòmica.
Els premis Montserrat Roig 2019 han estat els següents:
Al periodisme social per “Solos y migrados”, de Marta Arias, Anna Surinyach, Agus Morales, José Colón, Àngel García i Paula Ericsson, publicat per la Revista 5W, per la qualitat i sobrietat periodística, la fotografia i el disseny gràfic del reportatge.
El documental Gavina: fent volar els infants del Raval i del món, de Vicens Tomàs i Ignasi Olivera, premi a la comunicació social pel seu plantejament sobre un tema centrat en Barcelona, que posa en relleu la tasca de la Fundació Joan Salvador Gavina.
Els premis per a la promoció de la investigació en l’àmbit del benestar social a la ciutat són per a tres projectes que s’hauran de desenvolupar en els propers mesos. Són els següents:
1) El projecte “El joc patològic a Barcelona: qui hi guanya i qui hi perd”, d’Ànnia Monreal, Maria Altimira i Carina Bellver, premi en l’àmbit obert per l’interès del tema, que posa en relleu un problema existent en la societat actual.
2) El premi en l’àmbit d’infància i vulnerabilitat ha estat per a “Infància desprotegida”, de Karma Peiró, Xaquín Veira, Rocío Minvielle i Francina Cortés, per un projecte que pretén aprofundir en la desprotecció dels menors per evidenciar les mancances que puguin existir.
3) La iniciativa “Sensellarisme femení, històries de supervivència”, de Claudia Frontino, premi en l’àmbit de feminització de la pobresa per una iniciativa que vol centrar la investigació en casos particulars de dones sense llar.