Alimentació sostenible a la Festa Major

12/08/2021 - 14:01

El 18 d'agost tindrà lloc la Jornada de l'Alimentació Sostenible a la Festa Major de Gràcia amb diverses activitats a l'espai Bailèn i una ruta en bicicleta per donar a conèixer cooperatives i grups de consum del barri, comerços d’alimentació ecològica i experiències d’horts urbans.

La Festa Major de Gràcia 2021 dedicarà un dia sencer a l’alimentació sostenible amb diverses activitats a l’espai Bailèn. El 2021 és l’any en què Barcelona s’ha convertit en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i, entre el 19 i el 21 d’octubre de 2021, la ciutat serà la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà. Gràcia se suma als múltiples projectes que es desenvoluparan a la ciutat amb una programació especial.

Més enllà de les activitats a l’espai Bailèn, també es realitzarà un itinerari guiat en bici anomenat “L’alimentació sostenible a la Vila de Gràcia”. Es tracta d’una ruta guiada en bicicleta per donar a conèixer cooperatives i grups de consum del barri, comerços d’alimentació ecològica i experiències d’horts urbans. Hi haurà parades de diversa durada a cada punt (taller, tastet, explicació per part dels establiment). Cal portar bicicleta, cadenat per poder-la lligar, aigua, protecció solar i una motxilla petita. L’activitat, que serà el 18 d’agost de les 9.00 a les 13.00 hores, tindrà com a punt de trobada la Plaça de la Vila de Gràcia.

La programació a l’espai Bailèn durant la Jornada de l’Alimentació sostenible és la següent:

 

Contacontes “Amunt i avall: pagesos, cucs i alls”

11.00 hores

Viatge ple de sorpreses a través dels meravellosos misteris del sòl, en el qual descobrirem com la seva salut és també la nostra i com són part essencial de la vida al Planeta, del camí cap a la sobirania alimentària i d’un futur més sostenible. Recomanat a partir de 5 anys. Inscripció prèvia.

Esdeveniment km0: Gestió circular de residus orgànics

11.00 hores

Parada de difusió i recol·lecció de les restes orgàniques generades per les persones assistents al dia de l’Alimentació Sostenible. Les restes orgàniques seran recol·lectats en contenidors i després transportades en la “Abonocleta” fins al punt de transformació mitjançant sistema vermicompostatge. Activitat per a públic general.

Taller “Fem boletes de llavors: Nenodango”

11.30 hores

Taller passavolant on elaborarem boletes amb fang, adob i una barreja de llavors de plantes aromàtiques i comestibles per endur a casa. Les deixarem assecar i després podrem plantar o llençar allà on hi hagi un tros de terra buit per repoblar o cultivar. Activitat per a públic general.

La digestió de la terra” Taller de compostatge per nenes i nens

12.30 hores

Taller pràctic on s’ensenyarà el procés de descomposició de la matèria orgànica i com aquest és part d’un cicle. Es mostrarà cada etapa de procés acompanyat amb material didàctic per explorar i descobrir. Els nens i nenes que participin s’emportaran una mostra d’abonament o una titella de cuc. Recomanat per a públic infantil de 4 a 12 anys. Es faran 2 passis, un a les 12:30h i l’altre a les 13:15h. Aforament limitat a 10 persones per grup (un grup per passi).
Inscripció prèvia.

Esdeveniment km0: Gestió circular de residus orgànics

17.00 hores

Parada de difusió i recol·lecció de les restes orgàniques generades per les persones assistents al dia de l’Alimentació Sostenible. Les restes orgàniques seran recol·lectats en contenidors i després transportades en la “Abonocleta” fins al punt de transformació mitjançant sistema vermicompostatge. Activitat per a públic general.

Performance “Showroom: última (es)cena”

17.00 hores

¿Què passa si els aliments estan tan industrialitzats que no serveixen ni per alimentar la Terra? Produïm tants aliments que ni tan sols tenim estructura per distribuir-los d’un costat a l’altre del planeta; on hi ha abundància, en altres tants racons d’aquest món, hi ha una tràgica mancança d’aliments. La performance “Showroom: Última(es)cena” pretén discutir al voltant de la sostenibilitat dels aliments, la seva distribució i el malbaratament, a través d’un “sopar sostenible” irònic i ficcional. Públic dirigit: general Aforament: 20 persones. Inscripció prèvia.

Taller “Qui eren i què feien les trementinaires?- Plantes aromàtiques”

17.30 hores

Les trementinaires són una figura històrica de dones que recollien herbes medicinals i les acostaven a la població. Coneixerem la història d’aquestes dones, a què es dedicaven i com vivien, per aplicar els seus coneixements. A través d’un joc coneixerem plantes medicinals, les seves propietats i aplicacions, i prepararem un ungüent. Cal portar pots de vidre per endur-se
l’ungüent que farem. Públic dirigit: familiar o joves – Aforament: 15 persones. Inscripció prèvia.

Creativitat i bons aliments

19.00 hores

Espai narratiu de creació i reflexió per a començar a prendre consciència de com alimentem la nostra vida. Utilitzarem llenguatges creatius com el gest, la paraula i l’escriptura o el dibuix, el modelat i el collage per a relacionar-nos amb nosaltres mateixes i amb la resta de persones participants. Per a persones que tinguin ganes d’adquirir noves perspectives sobre l’alimentació a través de la creativitat personal. Dirigit a públic adult. Aforament: 12 persones, cal inscripció prèvia.

Duo artistic de guitarra i cello “Tu huerto y mi canción” d’Artabe

22.00 hores

Des que existeix l’agricultura, la música n’ha estat el fil conductor: en les cançons van quedar recollides les feines de camp, els conreus, els temps de collita, les amenaces climàtiques… En aquest concert buscarem la connexió amb la música a través d’un repertori de cançons que posen l’accent en la importància de preservar la natura, els seus cicles vitals, la terra i els seus aliments.