En aquesta segona edició hi participaran 5.000 infants, d’entre 8 i 12 anys, i de 58 escoles. Una mostra aleatòria i socialment representativa que durant el primer trimestre d’aquest curs escolar respondrà a qüestions sobre la família, l’escola, les amistats i els barris. El qüestionari d’enguany s’ha dissenyat per poder aprofundir en els temes que en la primera edició de l’enquesta van ser més rellevants: les violències entre iguals a l’escola, l’ús que fan del temps i les expectatives de futur.
A més, s’ha inclòs un bloc de preguntes específic sobre com estan vivint els infants la pandèmia. Aquestes respostes permetran conèixer quins han estat els impactes de la covid-19 en el seu benestar i la seva vida. També com a novetat, les escoles de la ciutat que no han estat seleccionades aleatòriament per a la mostra poden inscriure’s voluntàriament per participar-hi a benestarinfancia@bcn.cat.
Més enllà de la recollida de dades
L’enquesta EBSIB 2021 s’emmarca en el programa municipal de recerca i participació infantil “Parlen els nens i nenes: el benestar de la infància a Barcelona”, que té per objectiu donar veu als infants de la ciutat i reconèixer el seu paper com a ciutadans amb perspectives i interessos propis que cal conèixer i tenir en compte. Així, un cop es publiquin els resultats d’aquesta segona enquesta, l’estiu vinent, es durà a terme un procés participatiu durant els propers dos cursos perquè els nens i nenes puguin fer propostes que ajudin a millorar el seu benestar i que s’inclouran a l’Agenda dels Infants, base de les actuacions i estratègies que s’han dut a terme, com el Pla de joc a l’espai públic o el Pla de salut mental.
Aquestes i altres estratègies de ciutat estan recollides al Pla d’infància de Barcelona 2021-2030, que es presentarà al Ple municipal de l’octubre del 2021.