Crònica del Consell Plenari de les Corts del 21 de març

23/03/2022 - 09:29

Aquest dilluns 21 de març es va celebrar el primer Consell Plenari de l’any 2022 al districte de les Corts.

Després de la salutació i l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, el Ple va aprovar unànimement la proposta de la designació de la colla de Diables i Timbalers d’Ítaca i l’Associació de veïns i veïnes de Zona Universitària com a Medalles d’Honor de Barcelona  2022 per part del districte de les Corts.

Informes de les mesures de govern

A continuació es van presentar els informes d’actuació de dues mesures de govern del districte.

En primer lloc, el primer l’informe amb relació a la mesura de govern de suport al comerç i serveis de proximitat. Aquesta mesura vol desenvolupar i aplicar accions que ajudin a incrementar la solidesa i l’atractiu de l’oferta comercial i dels serveis del territori. Així, l’informe incorpora algunes de les accions promogudes amb aquesta finalitat, així com els indicadors resultants. També inclou un apartat amb les principals prioritats que cal treballar aquest any, tot esperant que la situació sanitària es vagi normalitzant i això afavoreixi la realització d’accions i projectes promoguts per les diferents parts: entitats de comerç dels barris, Direcció de comerç, restauració i consum i el mateix Districte. Consulta l’informe. 

Tot seguit es va presentar el segon informe sobre les actuacions en relació amb la mesura de govern “Les Corts més inclusiu, territori socialment responsable” que comprèn el període transcorregut des del mes de març de 2021 fins a l’actualitat. L’informe fa esment d’alguns dels aspectes que han condicionat la intervenció amb els agents i entitats, i la realització d’alguns dels projectes previstos. A més, s’incorporen els projectes i accions duts a terme en aquest període, agrupats al voltant dels eixos que componen la mesura. Consulta l’informe. 

Informe del regidor

El regidor de les Corts, Joan R. Riera, va presentar el seu informe que va versar, entre d’altres, sobre el conveni per a la gestió del Monestir de Pedralbes, la cessió dels jardins del Palau de Pedralbes a la Generalitat i la represa de les obres de l’L9 del metro. El regidor també va informar sobre el dispositiu de mobilitat del Barça, del pla de manteniment i millora dels jardins de Bacardí i del procés participatiu sobre el Campus sud. D’altra banda, va anunciar que aviat començaran les obres del parc de la Colònia Castells, va destacar el procés participatiu de l’av. Madrid, les obres del carril bici de la Diagonal i les accions de millora de la mobilitat del nucli antic de les Corts. Finalment, Riera va esmentar l’èxit de participació del Carnaval, la celebració, aquesta setmana, del 18è Concurs Internacional de Música, els 10 anys del projecte Radars o la represa de la campanya de prevenció d’incendis domèstics.

Part decisòria

A la part decisòria es va aprovar elevar a la Ponència de Nomenclàtor la proposta de denominar Carme Claramunt, primera dona afusellada al Camp de la Bota, a l’espai públic que hi ha situat darrere del monument a la Presó de dones, al carrer Joan Güell 234, amb els vots a favor de Cs, JxCat, ERC, BC i PSC i l’abstenció de Valents i PP.

A més, també es va informar favorablement a la Ponència de Nomenclàtor la proposta per a la instal·lació d’una placa en memòria de les 14 roses (13 joves afusellades + 1 rosa per totes les dones represaliades) al roserar del Parc de Cervantes. Van votar-hi a favor Cs, JxCat, ERC, PSC i BC, en contra PP i es van abstenir Valents.

També es va informar favorablement per unanimitat la proposta d’anomenar Dolors Camprubí a la sala d’actes del Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts com a reconeixement de la seva tasca a favor del teatre amateur a les Corts.

Finalment, es va informar favorablement per unanimitat a la Ponència de Nomenclàtor la proposta d’instal·lació d’una placa en record de les trobades de les penyes barcelonistes al “Pi de les Corts”, situat a la Travessera de les Corts, 260.

Part d’impuls i control

Dins el punt de proposicions i declaracions de grup dels partits polítics, es van presentar les següents:

ERC va presentar una proposició per modificar el projecte d’urbanització de la zona verda de la Colònia Castells i donar un paper central als antics passatges Barnola, Castells i Transversal, i que es vinculin les casetes que actualment es conserven del passatge Piera, amb la finalitat de què siguin accessibles i visibles des del parc. La proposició es va rebutjar amb els vots en contra de PSC i BC, a favor d’ERC i l’abstenció de Valents, PP, Cs i JxCat.

Per la seva part, JXCat va fer la proposició d’informar el Consell Plenari sobre les accions de reforç en matèria de neteja arran de la posada en marxa del Pla Cuidem Barcelona en el districte de les Corts. Es va aprovar per unanimitat.

En el seu torn, Cs instava a les entitats bancàries a garantir l’assistència a les persones grans amb dificultats per accedir als serveis bancaris a causa de la progressiva digitalització. La proposició es va aprovar amb els vots de tots els grups, llevat d’ERC que es va abstenir.

D’altra banda, el PP proposava sol·licitar a Parcs i Jardins que s’incloguin els jardins de Bacardí dins el pla de millora del verd que està en marxa al districte. Es va aprovar unànimement la proposició.

Finalment, al seu torn, Valents va ser la proposició de crear un punt d’atenció especialitzat a l’OAC per atendre a petits propietaris afectats per l’ocupació il·legal d’immobles. Es va rebutjar la proposició amb els vots en contra d’ERC, BC i PSC, i a favor de Valents, PP, JxCat i Cs.

Proposicions amb contingut de declaracions institucionals

A continuació, el Plenari va aprovar la proposició amb contingut de declaració institucional sobre el 8 de març 2022 a les Corts amb el suport de tots els grups llevat de Valents i PP que van votar en contra.

Tot seguit, va arribar el torn dels precs dels diferents grups polítics, així com el de preguntes i seguiment de proposicions.

El Consell de Districte es va interrompre en conèixer la notícia d’un nou feminicidi al districte de Sant Martí. El Ple va fer un minut de silenci en senyal de rebuig de la violència masclista i dol.

Finalment, es va llegir la Declaració Institucional sobre el sistema de salut arrel de la pandèmia, que insta des del Districte al govern de la Generalitat a, entre d’altres, reconèixer l’esforç i dedicació de professionals del sistema de salut i residencial per la seva implicació i professionalitat, a impulsar al Parlament un nou Pacte Nacional per la salut a Catalunya, a reforçar els recursos humans amb la dotació de professionals, a augmentar el pressupost d’atenció primària un 25% i a crear una comissió clínica de salut i gènere als centres sanitaris.

Recupera la sessió del Consell Plenari en vídeo.