L’aposta de la ciutat per l’economia blava i les transformacions impulsades al Port Olímpic, la qualitat de les instal·lacions, la diversitat d’espais destinats a la competició, les infraestructures actuals i les que es posaran en marxa, l’experiència de la ciutat com a organitzadora de grans esdeveniments esportius, la tradició nàutica i l’oferta educativa i d’oci han estat factors decisius en l’elecció de Barcelona com a seu d’aquest esdeveniment, que tindrà un gran impacte econòmic en la ciutat, estimat entre 900 i 1.000 milions de dòlars.
Impacte econòmic sostingut i innovació tecnològica
El retorn de la Copa Amèrica de Vela va més enllà dels dies de la prova. Durant els dos anys previs a la regata, unes 2.500 persones dels equips esportius i d’organització passaran molts mesos a la ciutat per preparar la prova i fer inversions en els vaixells per adaptar-los al clima de la ciutat.
L’esdeveniment suposarà un gran impuls al sector emergent de la innovació i la tecnologia vinculades a la nàutica, sobretot pel que fa a les noves energies renovables. Paral·lelament a l’esdeveniment es portarà a terme el projecte Hidrogen, per desenvolupar motors d’hidrogen verd per a les embarcacions auxiliars dels equips, que hauran d’estar propulsades per aquesta font d’energia sostenible.
Col·laboració publicoprivada
La candidatura de Barcelona com a seu d’aquesta gran competició esportiva ha estat un treball conjunt entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Port de Barcelona i Barcelona & Partners, l’agència d’inversions de Barcelona Global.
La celebració de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona és un exemple més de la consolidació de la ciutat com a seu d’esdeveniments de referència internacional, com ara el Mobile World Congress (MWC), l’ISE, el principal congrés mundial del sector audiovisual, que tindrà lloc per primer cop a Barcelona aquesta primavera, o la Capital Mundial d’Arquitectura, també el 2024.