A la planta baixa de la seu del Districte de Sants-Montjuïc es poden veure els gegants vells de Sants, la Maria i el Bartomeu, i també els gegantons Montse i Lau. Només cal accedir, des de l’entrada, a la dreta, a la sala que dóna accés a la de les Cadires Vermelles o a les escales que baixen al soterrani. El pas dels anys havia fet malbé algunes parts dels vestits de gegants i gegantons, que ara han estat reparats i rentats perquè hi continuïn lluint com sempre. Els heu vist? En coneixeu la història?
Les imatges més antigues que es conserven dels gegants vells de Sants són de la inauguració del nou local del Centre Catòlic de Sants, l’any 1955. La parròquia de Santa Maria de Sants va comprar aquestes figures perquè participessin a les festes parroquials, especialment la del Corpus. Podrien haver estat adquirits directament a l’escultor Lambert Escaler, autor de les figures originals, però són gegants “de sèrie”, o sigui que tenen figures “bessones” a Móra la Nova, Valls, Salt o Sant Feliu de Guíxols. La Maria i el Bartomeu es diuen així en honor a la parròquia de Santa Maria de Sants i al patró de la vila i són “els gegants vells” des que l’any 1986 el Secretariat d’Entitats va fer “els gegants nous”, el Xava i la Xinxa, dos treballadors de l’antiga fàbrica de l’Espanya Industrial que es poden veure a les Cotxeres de Sants.
El gegantó Lau és una recreació del Nano de l’Orfeó que es passejava en un carruatge a cavall amb la seva vara. Es va cremar als anys 50 del segle XX i als 80 es va tornar a fer. Una dècada després, el ninotaire Josep Cardona “Nona” li va construir una parella. Tots dos eren a l’edifici històric de l’Orfeó de Sants i l’any 2007, quan va tancar, el gerent del Secretariat d’Entitats els va rebre batejant-los com a Lau i Montse, en honor al primer director i a la primera directora que va tenir l’Orfeó de Sants, Estanislau Mateu i Montserrat Tous, respectivament. Entre el 2010 i el 2012, la Colla Gegantera de Sants va reconvertir aquestes figures en gegantons per fer-les més portables.