Nova campanya informativa per fomentar l’aparcament de motos a la calçada

14/07/2022 - 10:51

Durant les properes setmanes es potenciarà la informació per ordenar l’estacionament de motos i explicar la normativa, prioritzant l’aparcament en calçada.

Comença la 12a fase de la campanya de recuperació de la vorera per als vianants i per alliberar-la de motos mal aparcades. Es farà a pràcticament tots els districtes de la ciutat, amb especial èmfasi al districte de Gràcia on s’actuarà en tres zones concretes.

En tots els casos, la campanya s’estructurarà en tres fases: una fase d’informadors, una segona fase d’avisos de la Guàrdia Urbana i una tercera fase on es procedeix a sancionar i retirar els vehicles mal aparcats, si s’escau. Posteriorment, agents de la Guàrdia Urbana i vigilants de l’ÀREA comprovaran que les infraccions no es tornin a produir. Els aparcaments subterranis de l’entorn oferiran descomptes especials pels usuaris de motos durant les següents setmanes, tot i que habitualment ja ofereixen tarifes especials per a aquests vehicles.

L’objectiu de la campanya és recuperar les voreres pels desplaçaments a peu, alliberant-les d’obstacles i d’altres elements que puguin suposar un problema per la mobilitat de les persones, especialment d’aquelles que tenen una mobilitat reduïda o que s’han de desplaçar amb cotxets.

Zones prioritàries

S’han escollit, conjuntament amb els districtes, 11 zones de Barcelona, on es considera prioritari realitzar una actuació intensiva per ordenar l’estacionament de motos. En aquesta ocasió es treballarà en les següents ubicacions:

– Ciutat Vella: Pintor Fortuny, carrer del Carme i Jardins del Dr Fleming
– Eixample: Entorns de l’escola El Roser (Consell de Cent-Casanova)
– Sants-Montjuïc: Poble Sec Oest-Lleida
– Les Corts: Taquígraf Serra entre Entença i Nicaragua
– Sarrià-Sant Gervasi: El Farró (Guillem Tell-Riera Cassoles-via Augusta)
– Gràcia: pl.Lesseps-Carolines-Riera Cassoles-Torrent de l’Olla, carrer Torrent de l’Olla, carrer Providència, carrer Escorial, carrer Cardener, travessera de Gràcia, carrer de Sardenya, carrer de Camèlies.
– Horta-Guinardó: Teixonera
– Sant Andreu: carrer de Ciutat d’Asunción, carrer de Sao Paulo, carrer de Sant Adrià i carrer de Ferran Junoy
– Sant Martí: Entorns Mercat del Clot

Els informadors explicaran als ciutadans la normativa d’aparcament i oferiran informació sobre les alternatives d’aparcament en calçada i subterrani més properes a la zona d’actuació. Alhora, per facilitar el compliment de les ordenances, la campanya contempla un període inicial de gratuïtat d’estacionament de les motos en els aparcaments subterranis propers a la zona, i després ofereix unes tarifes amb descomptes especials pels usuaris de motos durant un període posterior.

Prèviament o en paral·lel a aquesta campanya informativa, es faran actuacions de millora de la senyalització en aquests entorns, així com alguns canvis d’ordenació d’aparcament que permetran crear més places per a motos en calçada.

Gairebé 83.000 places

Des 2019 s’han incrementat en 8.534 el nombre de places en calçada, arribant així a les 77.899 places actuals situades en aquests espais. La xifra suposa un increment del 12,3% en els darrers dos anys. A dia d’avui encara en hi ha 4.744 places d’aparcaments en vorera, tot i que l’objectiu és anar-les baixant a calçada de manera progressiva.

Així, actualment Barcelona compta amb un total de 82.643 places d’estacionament per a motos senyalitzades a la via pública (sumant les de vorera i les de calçada), el que representa més del 40% de les places destinades a estacionament de vehicles a la ciutat, incloent també les de càrrega i descàrrega. A aquesta oferta d’aparcament també se li han d’afegir les places que resulten d’aplicar la normativa actual, que permet l’estacionament de motos a sobre de les voreres amb determinades condicions, així com també les places per estacionament de motos situades en els aparcaments fora de calçada.

Normativa

Segons l’Ordenança de Vehicles i Vianants (Art.40), quan no hi hagi possibilitat d’aparcar en la calçada, i sempre que no hi hagi senyalització específica que ho prohibeixi, es pot aparcar en vorera només en les següents condicions:

– Si la vorera fa entre 3 i 6 metres d’amplada, es pot aparcar en paral·lel a la vorera (a un mínim de 0,5m del límit de la vorada) i entre els escocells, sense entorpir el pas de sortides de pàrquings, papereres, contenidors, i a un mínim de dos metres dels passos de vianants i les parades d’autobús. En aquests casos sempre cal deixar 3 metres lliures de pas als vianants.

– Si la vorera fa més de 6 metres es pot aparcar en semibateria, sempre que hi hagi 3 metres lliures de pas.

Està prohibit accedir a voreres, andanes i passeigs amb la moto en marxa. L’accés s’ha de realitzar amb el motor parat i sense ocupar el seient. Únicament es podrà utilitzar la força del motor per salvar els desnivells de la vorera, sense accedir pels passos de vianants.