La primera jornada de debat, que ha tingut lloc a l’Espai Jove La Fontana el dissabte 17 de setembre, ha presentat el funcionament de la iniciativa, en què participen cent persones d’entre 16 i 75 anys escollides per sorteig a partir d’una preselecció de vint mil persones que representen una mostra demogràfica i socioeconòmica de la ciutadania de Barcelona. Al llarg de tot el primer dia persones expertes i testimonis presenten el que seran les principals àrees de debat de l’assemblea i donen a conèixer altres experiències similars recents, com l’assemblea ciutadana pel clima espanyola.
Entre octubre i novembre l’assemblea continuarà amb sessions de debat, que es treballaran en sessions plenàries i en grups reduïts d’un màxim de deu persones i es faran càpsules formatives sobre emergència climàtica. D’acord amb els temes seleccionats en les sessions del mes de setembre, l’equip responsable de la conducció i facilitació de les sessions elaborarà les dinamitzacions específiques.
Finalment, les persones participants treballaran amb l’equip dinamitzador per elaborar el document de resultat del procés amb les recomanacions per a l’Ajuntament de Barcelona. Les propostes i recomanacions es votaran al mes de desembre i al gener s’exposarà el document final resultant del procés deliberatiu al Govern i als grups municipals.
El document final s’exposarà al web municipal, a la plataforma Decidim Barcelona i també a l’òrgan reglat de participació, el Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i els seus grups de treball de canvi climàtic.
Barcelona es converteix així en la primera ciutat catalana i de l’Estat que impulsa una assemblea deliberativa sobre el canvi climàtic en l’àmbit local, seguint experiències internacionals com l’assemblea pel clima francesa, l’escocesa o l’espanyola. L’Assemblea Ciutadana pel Clima és la segona assemblea deliberativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona després del Fòrum Jove BCN.