De les prop de tres mil actuacions previstes n’hi ha de transversals a tota la ciutat, com la renovació de tanques, la senyalització, l’arranjament de voreres o la pavimentació, i d’específiques, agrupades als barris, àrees de joc infantil, xarxes de reg, millores a les àrees d’esbarjo de gossos i renovació d’instal·lacions esportives en parcs i jardins.
També es faran millores al clavegueram, la xarxa d’aigua freàtica, les fonts de beure i les ornamentals, l’enllumenat, les escales i els ascensors, les estructures vials, els semàfors, l’estabilització de talussos i altres actuacions relacionades amb la millora de l’accessibilitat a l’espai públic.
Fins al 2028 es renovaran el 12% dels parcs i jardins, un total de 200 instal·lacions com àrees de joc infantil, àrees d’esbarjo de gossos i circuits esportius, 620.000 metres quadrats de paviment, el 35% de la senyalització horitzontal, el 56% dels ascensors, el 24% de les escales mecàniques, 3.500 fanals i 4.500 semàfors.
Un pla amb mirada territorial
Els districtes gestionaran directament 180 milions d’euros i les actuacions s’executaran de manera organitzada i agrupada a cada territori per minimitzar l’impacte de les obres.
- Al districte de les Corts es prioritzen les actuacions de pavimentació de l’avinguda Diagonal a la cruïlla del carrer del Doctor Marañón, la plaça de Pius XII, els carrers de Martí Franquès i de Numància, la plaça de la Reina Maria Cristina i el lateral de mar entre el carrer d’Entença i la plaça de Francesc Macià.
- El districte de Ciutat Vella ha prioritzat les actuacions per consolidar i estendre l’impacte positiu a l’espai públic de les reformes de vies principals que estan en marxa al districte, com la Rambla, la plaça de la Vila de Madrid o el carrer de l’Arc del Teatre.
- Al districte de l’Eixample les actuacions s’han definit a partir de l’auditoria que va detectar les voreres amb més deficiències, sobretot al carrer de la Diputació i als barris de la Sagrada Família i el Fort Pienc.
- Al districte de Sants-Montjuïc es prioritzen actuacions que responen a llargues demandes veïnals, com la transformació del Turó de la Font de la Guatlla, la millora de l’enllumenat i el soterrament de línies elèctriques.
- Al districte de Sarrià – Sant Gervasi destaca el soterrament de les línies aèries dels barris de les Tres Torres, Vallvidrera i el Peu del Funicular.
- Al districte de Gràcia les actuacions previstes s’encaminen a millorar la qualitat de l’espai públic i la mobilitat, com la intervenció de pavimentació de la plaça de Lesseps, la renovació dels jardinets de Gràcia o la millora de la connexió en bicicleta de la Vila de Gràcia amb l’Eixample.
- El districte d’Horta-Guinardó ha prioritzat entre les actuacions previstes al Pla de manteniment integral algunes millores d’accessibilitat a l’espai públic, com la instal·lació de rampes i ascensors als carrers de la Poesia, de Natzaret i d’Idumea.
- El districte de Nou Barris, com bona part dels barris de muntanya, posa el focus en la renovació d’escales i ascensors, cosa que permetrà millorar la mobilitat del veïnat en aquest districte de muntanya que té desnivells importants, sobretot en barris com Ciutat Meridiana i les Roquetes.
- El districte de Sant Andreu està centrat en grans intervencions a les zones d’estada pròximes a àrees de joc i zones d’arbrat, per exemple, al carrer de Joan Torres, el parc de la Maquinista amb el carrer de La Barcelonesa, el carrer de Trinxant amb Juan de Garay, la plaça de la Primavera, Can Portabella i l’accés al parc de la Trinitat.
- Al districte de Sant Martí es prioritzen actuacions com l’ampliació i la millora dels jocs infantils de la plaça del Maresme, així com el manteniment de diferents places del barri de la Pau. També es posa en relleu la renovació integral per pacificar el carrer del Taulat i la reconfiguració de les places que uneixen el carrer del Freser i les places de les Heroïnes de Girona i de Sant Josep de Calassanç.