El Dilluns de Pasqua hi ha un element gastronòmic singular que els més petits esperen amb deler: la mona. Avui dia, la mona de Pasqua és un dolç que adopta formes molt diverses, des de les més tradicionals fins a aquelles que reprodueixen els personatges infantils més de moda.
Les mones actuals són el resultat de segles i segles d’evolució en què els diversos elements s’han anat combinant, i les històries i els costums s’han anat entrellaçant. Al voltant de les mones de Pasqua hi trobem curiositats i costums com aquests:
L’origen del mot
Sembla que la paraula mona podria ser una derivació de la paraula àrab munah, que vol dir obsequi. També hi ha qui diu que podria ser d’origen grec, romà o celta. Tot plegat és un misteri!
L’ou, símbol de fertilitat
La mona de Pasqua és sinònim de celebració, ja sigui per costums religiosos o pagans. Coincideix amb l’arribada de la primavera, temps d’esplendor i fertilitat. Per transmetre aquesta idea, tradicionalment l’ou ocupa un espai protagonista a sobre d’aquesta coca, ja sigui dur, ja sigui de xocolata. Actualment s’hi sumen pollets i plomes, elements tots relacionats amb la fecunditat.
Tants ous com anys
Durant segles va ser costum entre els pastissers de fer dolços amb ous durs incrustats a la superfície de la mona que els padrins regalaven als fillols el dia de Pasqua. A poc a poc, els ous van passar a ser de xocolata, i n’hi havia tants com anys tenia el nen o la nena a qui anava destinada, que la rebia cada any fins que feia la primera comunió.
Una mona a canvi de…
A moltes cases, abans de rebre la mona, la canalla recita uns versos o una cançó per guanyar-se la mona.
Un agraïment ben curiós
També és tradició trencar-li l’ou al front al padrí o a l’avi que ha regalat la mona, un costum que té molt més sentit si es tracta d’una mona tradicional, amb un o diversos ous durs.
Dolços tradicionals de Pasqua
Així com la mona té diverses formes, ingredients i elaboracions, també té cosins i cosines típics d’altres regions de llevant: el pa cremat, la tonya o el pa de panses i nous també són dolços tradicionals de Setmana Santa.
Passió per la xocolata
La Pasqua és un bon moment per gaudir de les obres d’art de xocolata que elaboren els pastissers i pastisseres. Sabies que va ser un obrador de Barcelona, a finals del segle XIX, el primer que va transformar la xocolata com a beguda en un producte sòlid?